int(103111) array(3) { ["storyid"]=> string(6) "103111" ["title"]=> string(94) "Боядисване-на-косата-у-дома---специфичност-и-съвети/" ["rubrname"]=> string(28) "Грижа-за-Косата" } array(3) { ["storyid"]=> string(6) "103111" ["title"]=> string(94) "Боядисване-на-косата-у-дома---специфичност-и-съвети/" ["rubrname"]=> string(28) "Грижа-за-Косата" } Боядисване на косата у дома - специфичност и съвети | Kozmetikata.com
 

Грижа за Косата

Боядисване на косата у дома - специфичност и съвети

  • 26.01.2018
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Косата, Боядисване на косата у дома - специфичност и съвети

Грижа за Косата, Боядисване на косата у дома - специфичност и съвети

Да, боядисването на косата у дома спестява време и пари. Резултатите в зависимост от боята, която използвате може да са повече от добри, тогава, когато се следва правилото "Две нюанса". За всички останали случаи препоръчваме професионален фризьор.

Правилото "Две нюанса" се отнася за оцветяването на косата с 2 нюанса по-светла или тъмна. Ако сменяте основно цвета, имате много изтощена коса, косопад или друг сериозен проблем, по-добре е да се доверите на професионалист.

До каква степен можем да се доверим на цвета, показан на кутията на боята за коса и какви са рисковете?

Понякога цвета на боята за коса, който е показан на кутията, няма нищо общо с това което се получава в действителност. Това се случва, защото боята за коса реагира по различен начин на различните по плътност, дебелина на косъма и цвят коса. Може да се ориентирате по описанието. То обикновенно дава основните цветове - русо, кафяво, черно и червено и допълнително пояснява отенъка - лек, среден и тъмен. Може да е споменат и тонът (златен или пепел). Това ръководство обикновено върши повече работа. Като цяло ако искате косата ви да стане по-светла, очаквайте цвета да се получи много по-топъл от това, което е изобразено на кутията. Ако потъмнявате косата си, цветът ще стане по-студен от този на картинката.

Най-добре е да изпробвате цветовете на практика.

В интернет пространството има много програми, които ще ви помогнат визуално да си се представите с определен цвят коса. Опитайте ги. Някои търговски марки на сайтовете си също предлагат ръководства за избор на цвят. Най-лесно е преди да боядисате цялата си коса да пробвате цвета на някой кичур, който не е особено видим.

Светъл върху тъмен
Ако цветът на косата ви е по-тъмен, дори да е боядисван преди време, а искате по-светъл тон, не си мислете, че новият цвят ще смекчи стария. Всъщност, нанасянето на новия, ще направи така, че косата ви да изглежда още по-тъмна, но корените ще са по-светли.

Как да боядисате само корените
За да боядисате само корените, а останалата част на косата – не, нанесете по дължината й балсам. Там където е балсамът, боята няма да хване. Няколко минути преди да дойде времето за изплакване, нанесете боята и по останалата част на косата, за да освежите цвета й.

Предпазни мерки
За да запазите челото си чисто нанесете по линията до косата вазелин или мазен крем. След като косата е боядисана, изтрийте вазелина с памук или влажна кърпа и едва след това измийте боята.

Нанасяйте боята на мръсна коса

Не мийте косата си със шампоан един ден преди да я боядисате. Косата ви не трябва да бъде нито твърде мръсна, нито твърде чиста. Естествените масла на косата защитават скалпа от раздразнения, които могат да бъдат предизвикани от амоняка в много бои, а и цветът ще се получи по-равномерен.

Мийте прясно боядисаната коса с хладка вода
Когато измивате боята, използвайте хладка вода. По-хладката вода ще спомогне за затварянето на кутикулите на косата и ще предотврати избледняването на цвета.

Как да запазите цвета
Винаги препоръчваме да инвестирате в шампоан и/или балсам за боядисана коса. Той ще запази цвета и дори ще го засили. От друга страна балсамите без отмиване защитават новия цвят и защитават косата от увреждания, като сушене и употреба на стилизиращи продукти.

Качествени бои за коса, подходящи за домашна употреба, може да откриете тук.

Kozmetikata.com