Аромати

Аромати и настроение

  • 02.06.2008
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Аромати и настроение

С цитрусови аромати - Oнлайн магазин Kozmetika.bg

Аромати, Аромати и настроение

С лавандула - Онлайн магазин Kozmetika.bg

Аромати, Аромати и настроение

С роза - Онлайн магазин Kozmetika.bg

Случвало ли ви се е сутрин, когато отидете на работа да осъзнаете, че парфюмът на някой от колегите ви определено ви действа приспивно? Или пък ако страдате от безсъние, замисляли ли сте се да проверите дали в състава на вашия душ-гел не присъства портокалов аромат?

Факт е, че ароматите влияят на настроението ни, освен че имат свойството да предизвикват различни асоциации и спомени.

Всъщност ароматите са мощни фактори за промяна на настроението. Когато помирисваме даден парфюм, ароматните молекули влизат в носовете ни, където се улавят от специални рецептори. Тези ароматни молекули стимулират лимбичната система в мозъка, която от своя страна отговаря за контрола над емоциите, чувствата, хормоналния баланс, дишането и нивото на стрес в нашето тяло.

Индивидуалният аромат, а по тази логика и парфюм, могат да отпушат спомени и емоции за минало събитие.

Поради фактът, че ароматите имат също толкова силен ефект и върху настроението, по-добре да избираме парфюма си съобразно плановете си за деня.

Oнлайн магазин Kozmetika.bg

Опитайте да следвате следните подсказки, за да постигнете хармония през целия ден, като избирате верния аромат:

Сутрин

Когато избирате аромат преди излизане сутрин, имайте предвид това, че той трябва да има ободряващ ефект и да ви зарежда с енергия.

Силен енергиен заряд притежават парфюмите с лимонови или портокалови нотки, а пикантните миризми ще ви дадат допълнително жизненост. Грейпфрутът и останалите цитруси също притежават енергизиращ, витален ефект и са подходящи за началото на деня.

Тези аромати са леки и естествени и ще се погрижат за добрия ви тонус.

Ранен следобед

Това вероятно е моментът, в който вие се намирате по средата на деня и сигурно имате нужда от освежаване и усещате умора.

За релаксиращ и усмихнат следобед, опитайте да използвате аромата на лавандулата. Но ако вече се чувствате твърде уморен и замаян, а още едва ли сте преполовили деня, изберете боровия аромат, за да ви даде мощен енергиен тласък.

Вечер

За романтичните вечери използвайте мускусни аромати като сандалово дърво и амбра. Те са много силни и затова не бива да прекалявате с парфюма, чиято база е някой от тях.

За предразполагане към сън се използва розата. Ванилия и иланг-иланг премахват натрупания стрес и успокояват мозъка, като ви дават възможност да релаксирате вечер.

От Гергана Кангалова