Аромати

Магията на аромата

  • 28.10.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Магията на аромата

Аромати, Магията на аромата

Аромати, Магията на аромата

Аромати, Магията на аромата

Уханието, което вълнува душата – това е вероятно най-простата и чиста от всички известни за нас радости. Впечатлението от аромата е моментно и краткотрайно, случва се мигновено, но въпреки това може да ни развълнува дълбоко и да остави странно чувство, или да предизвиква спомен.

Дали уханията играят съществена роля в живота ни? Много от нас отричат удоволствието и ползата, които носят ароматите. Но има още нещо в тях, което може да повлияе на събитията в човешкия живот.

Отдавна  известно, че обонянието е най-силното и неумолимо от всичките пет сетива. Ароматите се съхраняват в човешката памет, във вид на нещо като каталог, към който се обръщаме за справка през целия си живот. Това обяснява, защо някои предизвикват приятни или неприятни спомени.

В паметта ни, събитията и хората винаги се "записват" заедно със съпровождащите ги ухания. И стават причина за внезапната ни симпатия или антипатия към един или друг човек, и необяснимо на пръв поглед поведение в различни ситуации.

Психолозите смятат, че здравите приятелства или дългата любовна връзка са възможни само на силна "обонятелна основа".

Разказваме ви това, защото не бива да подценяваме ролята на ароматите в живота ни. И ако се научим правилно да използваме тези знания, то с помощта на ароматите може да създадем нови нива на взаимоотношения, да помогнем за подобряване на състоянието и да решим различни здравословни проблеми, както и да променим ценностната система на човека. 

Това използват и парфюмеристите, когато създават аромат, създават и легендата за него. При продължително въздействие върху човека, легендата се превръща и в негова собствена.

Ароматите са и средства за съблазняване, и средство за наслада. Вълшебният свят на парфюмерията позволява на човек да се откъсне от ежедневието и превръщат живота в истински празник.

Kozmetikata.com