Аромати

Да изберем парфюм за горещините

  • 05.08.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Да изберем парфюм за горещините

Аромати, Да изберем парфюм за горещините

Аромати, Да изберем парфюм за горещините

Аромати, Да изберем парфюм за горещините

Всеки има любими аромати и своите ухания. Парфюмеристите потвърждават, че при различен климат ароматите работят по-различен начин. Сега ще разкажем за избора на ухания за жарките дни.

Има няколко лесни правила, които трябва да запомните

Изберете EDT вместо EDP
EDT или тоалетната вода е по-малко концентрирана, отколкото EDP (парфюмерийната вода).
В резултат на това тези аромати са по-леки, а също и по-малко оставят следи по тялото, и са по-малко опасни за кожата под въздействието на силното слънце.

Пробвайте на открито
Основният проблем при купуването на аромат в магазините е, че атмосферата там силно се отличава от тази, в която ще използвате уханието в последствие.

Климатиците в магазините работят на пълна мощност и температурата не отговаря на тази отвън през лятото. Затова отначало пробвайте аромата на китката, излезте от магазина повървете на открито, пробвайте го отново и едва тогава вземете решение – подхожда ли ви или не.

Търсете цитрусови нотки, а базата да е дървесна или тревна
По правило, в жегата такива ухания действат превъзходно – и освежават, и се смесват добре с остатъчните аромати (от душгелове или лакове за коса).

Търсете следните цитрусови нотки – мандарина, лимон, лайм. Дървесната база трябва да съдържа нотки на сандалова дървесина, светла дървесина, подхождат също и тревни или зърнени нотки.

Сърцевинната нотка трябва да е една
Най-подходящите за горещините са аромати, които съдържат в сърцевината си една централна нотка. Става въпрос, че високите температури провокират много бързото смесване на различни аромати, от което уханията се деформират и стават нехармонични.
Затова идеалното решение е една нотка, която няма с какво да се смеси. Подберете лавандула, ванилия, иланг-иланг или жасмин – тези аромати са по-устойчиви в горещините.

Заложете на твърди парфюми
Въпреки това, че твърдите парфюми често са представяни от брандовете като зимни, нашия съвет е да им обърнете внимание точно през лятото.
Те има по-тънки композиции, отколкото спиртните аромати, и няма да се уморявате от такива консистенции. 

Попитайте приятел
След като сте пробвали нещо в магазина и сте излезли на улицата, попитайте за аромата човека, с който сте в момента. Вашият нос може просто да оцени не дотам обективно аромата след многобройните проби в магазина.
След третия аромат обонянието се обърква и затова може да не успеете да усетите интензивността и качеството на уханието, както може да го оцени някой друг.

Kozmetikata.com