Аромати

Ежедневен ритуал или инструмент за съблазняване

  • 22.07.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Ежедневен ритуал или инструмент за съблазняване

Аромати, Ежедневен ритуал или инструмент за съблазняване

Аромати, Ежедневен ритуал или инструмент за съблазняване

Аромати, Ежедневен ритуал или инструмент за съблазняване

Аромати, Ежедневен ритуал или инструмент за съблазняване

Аромати, Ежедневен ритуал или инструмент за съблазняване

На въпроса "Защо мъжете ползват парфюм?" историците са готови да отговорят: "За да замаскират не винаги приятния си мирис". А относно нежния пол вероятно биха се изказали по следния начин: "За да пленяват мъжете". Именно под това твърдение ще се подпишат водещите парфюмеристи в света.

Не е тайна, че именно обонянието отговаря за привличането между половете, и  по-точно – за формирането на симпатии или антипатии. Съществува само спор за това, какво ухае най-сексуално – човешкото тяло само по себе си или умело подбраният парфюм – като победител все още не е излъчен.

Това е един от вечните спорове, но всяка дама вероятно е поласкана да знае, че аромата й действа възбуждащо на мъжете. Истинската жена е способна да съблазни мъжа за няколко секунди преди появата си – защото отначало въздуха се изпълва с нейното благоухание.

И как точно тук да не припомним знаменитата фраза на Коко Шанел: "Парфюмът оповестява за появата на жената и продължава за напомня за нея след като си е отишла...".

Междувременно, проведени неотдавна анкети от водещи парфюмерийни компании в Европа сочат, че едва 10% от жените действително използват парфюма за съблазняване.

При останалите изисканият парфюм е необходим заради самите тях. Съгласно изследванията 25% от жените възприемат парфюмите като ароматерапия. Правилно подбраното ухание подобрява настроението им и действа като успокоително средство.

А за 65% от представителките на нежния пол, тоест за болшинството, използването на парфюмерия се е превърнало в ритуал.
За тях нанасянето на няколко благоуханни капки зад всяко ухо е същото, да се направи маникюр или да се нанесе грим.

Тоест парфюмите са им нужни, за да се чувстват поддържани и красиви. Много от тези жени отбелязват, че скъпите парфюми им даряват усещане за увереност.

Странно е, че прекрасната част от човечеството, че езикът на ароматите е особен език. На подсъзнателно ниво мозъкът ни го възприема по-бързо, отколкото разпознава речта. Този език съдържа огромен обем информация, която по-скоро чувстваме, отколкото, разбираме.

Всеки аромат предизвиква във въображението конкретен образ, с който той се асоциира. Неслучайно един или друг аромат може да ни  застави да си припомним достатъчно подробно случки от миналото. Даже тези детайли, които ни се струва, че завинаги са излезли то паметта ни.

Затова правилно подбрания парфюм има огромно значение в изкуството на съблазняване. Всичко, което касае създаването на първо впечатление, вечерни разходки, романтични прелюдия – той играе съществена роля. Тялото все още прикрито от дрехите, то все още е тайна, а аромата – него можем да се вдишаме и да му се насладим, да си представим и да помечтаем.

Жените трябва да помнят, че всеки парфюм се отнася към една от четирите класически група: флорална, съдържаща цветни и фруктови букети; дървесно-шипрови с нотки на цитрусови плодове, тютюн, дърво, кожа; източни, при които се използват мускус, амбра, сандалово дърво, ванилия, подправки; прохладна свежа трева, вода, аромат на море.

Kozmetikata.com