СПА и Релакс

5-те основни категории на ароматите

  • 15.01.2008
  • Автор: Светлана Илкова
СПА и Релакс, 5-те основни категории на ароматите

СПА и Релакс, 5-те основни категории на ароматите

СПА и Релакс, 5-те основни категории на ароматите

Да избереш аромат обикновено изглежда лесно. Но когато искаш да ароматизираш къщата си или ваната, тогава е добре да знаеш някои основни неща, като класификацията на различните аромати. Защото, всеизвестно е, че ароматите оказват влияние върху нас.

1. Цветни аромати

Цветните (флорални) аромати са традиционни – лавандула, роза, люляк, гераниум, жасмин. Това са едни от най-популярните и най-често използваните в козметичните и SPA продуктите. Жасминът, например най-често се среща в продуктите за тяло (за жени), както и в тези за баня и в състава на ароматизаторите за спалня.
Към цветните аромати можете да добавяте флорална вода, която лесно се приготвя и вкъщи – достатъчно е да накиснете изсушени цветове в свежа вода за няколко часа.

2. Цитрусови аромати

Те са свежи, ободряващи и чисти. Основните са - портокалов цвят, лимон, лимонова трева, лайм, грейпфрут, бергамот.
Цитрусовите аромати са неутрални и са подходящи за освежаване на банята, на колата, офиса и навсякъде, където се нуждаете от прилив на енергия.

3. Зелени аромати


Зелените аромати също са неутрални – розмарин, лайка, евкалипт. Използват се за релаксираща вана и са много подходящи за ароматизиране на сапуни, соли за вана и лосиони.

4. Пикантни (подправки)

Имат успокояващ ефект, благодарение на уникалните си качества. Това са: канела, джинджифил, мирта и тамян.
Ароматите от тази категория са силни и поради това са подходящи по-скоро за студените сезони, защото могат да "стоплят" мразовитата атмосфера.

5. Дървесни аромати

Зелените аромати са наситени като смола. Преобладават в продуктите за вана и са подходящи за хора, които харесват тежки, наситени мускусни миризми. Включват: сандалово дърво, палисандрово дърво, мускус, кедър, пачули.

Когато използвате есенции и ароматни масла, трябжа да знаете че някои от тях (като джоджен и канела) не бива да се използват директно върху кожата. Затова когато избирате аромат, поинтересувайте се още в магазина по какъв начин се използва.

Kozmetikata.com