int(46023) array(3) { ["storyid"]=> string(5) "46023" ["title"]=> string(43) "Любопитно-за-ароматите/" ["rubrname"]=> string(14) "Аромати" } array(3) { ["storyid"]=> string(5) "46023" ["title"]=> string(43) "Любопитно-за-ароматите/" ["rubrname"]=> string(14) "Аромати" } Любопитно за ароматите | Kozmetikata.com
 

Аромати

Любопитно за ароматите

  • 03.06.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Любопитно за ароматите

Аромати, Любопитно за ароматите

Аромати, Любопитно за ароматите

Аромати, Любопитно за ароматите

Знаете ли, че водеща при аромат на здравец е розата, а момината сълза е основна за тези на мента и кориандър.

Малко известна е причината защо ароматите се усещат само при вдишване, но понякога те могат да се помиришат, само когато се отстранят, това наричат шлейф. Той се използва активно в много парфюми на известни марки, такива като Nina Ricci, Christian Dior, Dolce & Gabbana, Carolina Herrera, Hugo Boss, какот и много други.

Съществуват цветя, които нямат никакъв аромат, например – мака. Но въпреки това, аромат на мак съществува и даже е достатъчно популярен.

В списъка на такива аромати, които нямат собствен аромат влиза и бялата акация, основните й ароматни нотки са уханията на цветовете на портокалово дърво с добавени акорди на роза, люляк, жасмин и момина сълза

В древни времена шаманите лекували с помощта на цъфтящи клончета от портокалови дръвчета, с които също гонели и злите духове.

Най-подходящото средство за защита срещу уроки, винаги са се считали две семена от седефче, в това вярват в Централна Азия и на Изток. За това на сгорещен тиган слагали зрънцата, а човека опушвали с ароматния дим с цел да изгонят злите сили.

Не е толкова парадоксално, но не по-малко количество от 300 вещества може да се съдържат в един парфюм.

Ароматите  се задържат по-продължително време на суха кожа, тъй като мазната бързо ги поглъща.

На следващия ден след употребата на лук, чесън, а също и поправки, те отделят част от аромата си през порите на кожата. Това показва, че с времето уханията на кожата също променят аромата.

Kozmetikata.com