Аромати

Стилът в ползването на парфюм

  • 01.04.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Стилът в ползването на парфюм

Аромати, Стилът в ползването на парфюм

Аромати, Стилът в ползването на парфюм

Аромати, Стилът в ползването на парфюм

Аромати, Стилът в ползването на парфюм

Стилът на ползването на парфюмите се определя от идеите, които влага в аромата духа на времето. Бясното темпо на съвременния живот придава на културата на ползване на ухания такива черти, които са били несъвършено несвойствени за миналите спокойни столетия. Днес ароматът все по-често става елемент на "външната обвивка", своеобразна необходимост, изискване към облеклото, негово продължение и символ на принадлежността към определен социален слой.

Какви стилове са характерни за жителите на съвременните мегаполиси? И коя е основната характеристика на потребителите на парфюмерийния пазар, която определя стила на потребление на ароматната продукция? Оказва се, че всичко се крие във възрастта.

Пикът на повишено внимание към парфюмерията е между 25 и 29 години. Това е времето за  създаването на собствен стил и формирането на парфюмерийни предпочитания както при жените, така и при мъжете. В тази възраст съществува и желанието на максимум да се следват модните тенденции и постоянно да се сменят ароматите, като основното старание е да не се изостава от нея.

Съвършено друга е картината, която се наблюдава по отношение на преклонната възраст. Половината от тях престават да употребяват изобщо парфюми.

Но какво още определя стила на ползването на парфюмерия?
Наличието на образование не толкова влияе на самия стил, колкото на решението да се ползва или не парфюм. Сред вишистите едва отделни хора не ползват ароматите. Затова висшето образование практически предопределя покупката на един или друг аромат. Защо обае се получава това? Марилен Делфи, френски историк в областта на културата, отбелязва "Парфюмите, както и модата – това е изкуство за плавно бягство, създаващо в ежедневния живот привилегировано пространство".

Висшето образование само по себе си се явява привилегия, и го получат такива хора, които се стремят да заемат в обществото особено положение.

Стремежът към една привилегия не изключва, а точно обратното, предопределя желанието за получаване и на друга.
Ползването на ухание и особено скъпо е знаков символ за принадлежност към елита.
Затова хората, които се вълнуват от собствения си социален статус, често купуват парфюми не само заради удоволствието от ароматна, но и заради тяхната принадлежност.

Докато човек все още не е открил спътника си в живота е много по-внимателен към ароматите. Такива хора знаят, какво им харесва и с трепет се отнасят към флаконите, разположени на тоалетната масичка, за да не объркат имената им.
След началото на семейния живот отношението
към парфюмите постепенно се опростява, и тогава почти една-четвърт нямат устойчиви предпочитания.

Kozmetikata.com