Аромати

Мускусът

Тайната за покоряване на женските сърца

  • 18.02.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Тайната за покоряване на женските сърца

Аромати, Тайната за покоряване на женските сърца

Аромати, Тайната за покоряване на женските сърца

Аромати, Тайната за покоряване на женските сърца

Сред всички аромати в света, мускусът е един от привличащите за жените. За неговите магически способности на въздействие са знаели още древните араби и юдеи, които още по времето на Моисей са използвали неговите чудодейни качества. Изкуствен или натурален, растителен или животински, той и през настоящия 21 век е един от най-скъпите парфюмерийни компоненти.

Малко история
По думите на историците, великият пълководец Александър Македонски се ползвал с популярност сред жените не само, защото бил краси в и богат, но и защото естествения му аромат напомнял този на мускуса.

Император Хенри III го обожавал до толкова, че заставил поданиците си да използват мускуса като парфюм. А в Древен Китай го използвали като средство против главоболие, мигрена и при ухапване от змии.

Мускусът е силно ароматно вещество с природен произход. То е отделяно от семенните жлези на някои видове млекопитаещи, като бик, бобър, както и такъв от елен или лос.

През 1888 г. Алберт Байер прави първата формула за изкуствен мускус, който веднага започва да се използва в парфюмерията, както в чист вид така и под формата на добавка към основните ароматни компоненти. Въпреки това през 1981 г. започва да се говори за токсичността на полученото вещество и тогава е забранено.

Освен животински мускусът може да има и растителен произход. Етеричните масла от тези растения имат няколко различна химическа природа на веществата, по-слаб аромат и се намират в изключително малки количества. Независимо от това, макроцикличен мускус се използва активно в ХХ век да се създаде прекрасен парфюм. Така че, те са участвали в състава на тези спиртни напитки Tresor от Lancôme.

Използването на мускус през 21 век
Още от Древността се използва като активен компонент в основата на мъжката парфюмерия, а също и за възбужда на нервната система и полово влечение в медицината. За производството на парфюми той става наистина незаменим, когато става въпрос за затвърждаване на парфюмерийната композиция. Освен това мускусът, попаднал на тялото и затоплил се, усилва аромата си.

Животински мускус практически не се използва в производството на парфюми през XXI век, което не може да се каже за растителния, който е част от парфюми като Forever Елизабет от Elizabeth Arden, Muscenone.

Преди да се използва в парфюмерията, мускусът преминава специална обработка, при която се премахват ненужните вещества (белтъци, мазнини и т.н.).

Съвременните парфюмеристи използват мускуса за укрепване на едва уловимите нотки и придаването на чувственост, топлина и повишаване на сексуалното влечение.

През 2010 животинският мускус се използва изключително рядко и само за скъпи поръчкови аромати. Стойността на уникалния черен мускус от най-високо качество, по някои данни е 50 щатски долара за грам.

В парфюмерийните композиции по думите на специалистите, мускуса отлично се съчетава с такива етерични масла като жасмин, иланг-иланг, лимон и лимонена трева, сандалово дърво, роза, бергамот и здравец.

Намерено му е и приложение в козметичната индустрия. Използва се за подмладяването на кожата на лицето и изглаждането на бръчките. Той активизира процеса на образуване на млади клетки и усилва междуклетъчните връзки в епидермиса, като запълва дефицита на влага, витамини и минерални вещества. В масажите се използва като отпускащо и противовъзпалително средство.

Има приложение и в ароматерапията – той избавя от негативните мисли и отпуска по време на медитация.

Kozmetikata.com