Аромати

Амбрата

Изкуството на загадъчните феромони

  • 11.02.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Изкуството на загадъчните феромони

Аромати, Изкуството на загадъчните феромони

Аромати, Изкуството на загадъчните феромони

Аромати, Изкуството на загадъчните феромони

Аромати, Изкуството на загадъчните феромони

Амбрата се явява един от най-неустоимите аромати за мъжете. Този природен компонент влиза в най-известните и любими на милиони жени парфюми.

По мнението на специалистите, няколко капки амбра са способни да направят мъжа абсолютно подвластен, а жената негова владетелка. Амбрата започва парфюмерийната си кариера като прекрасен укрепител на ароматите, но в рамките на няколко хилядолетия се превръща в силно оръжие за съблазън.

Какво представлява амбрата
През 21 век амбрата е позната като вещество, което се използва в парфюмерийната промишленост и ароматерапията.
Въпреки това, малко са тези, които знаят откъде се добива това чудодейно вещество.

За това има вина и самото название – амбра. Тази дума на английски и френски се пише и чете еднакво, но името носи различен смисъл. Така, ambre или amber означава кехлибар, което внася допълнително объркване да потребителите. В крайна сметка, амбрата е продукт от храносмилането на някои видове китообразни, а именно кашалотите. Масовото им унищожение се налага заради факта, че далеч не във всеки от тях се отделя това вещество (според статистиката, два екземпляра на всеки сто го произвеждат).

Въпреки това е установено, че често през живота си, когато натрупат повече в тялото си восокообразното сиво вещество кашалотът го изхвърля във водата. И то може да бъде събрано от повърхността й. След като бъде събрана, мбрата подлежи на сушене в продължение на две-три години, после се овлажнява и държи в спирт. Защото този процес от началото до края отнема между три и шест години и превръща натуралната амбра в един от най-скъпите парфюмерийни компоненти.
Така 1 грам, от така наречената сива амбра (най-висококачествената) струва около 386 евро.

Амбрата променя аромата си в зависимост от възрастта – от ужасно рибен до мек с едва уловим морски шлейф. В съвременната парфюмерийна индустрия се използва аналог на сивата амбра – изкуствен заместител. Фалшивият феромон не отстъпва по свойствата си на натуралния продукт и струва доста по-евтино. 

Ето и някои амброви шедьоври
На Fifi Awards 2001 (Парфюмерийните Оскари), победител в категорията за Най-добър класически парфюм на 20-ти век е признат Shalimar от Guerlain, пуснат през 1925 г. Този аромат може да се назове пионер на амбровите представители
, сред които са и Chanel N5 от Chanel, L'Interdit de Givenchy от Givenchy, Cerruti 1881 pour Femme от Cerruti, Dune от Dior, Versace Woman от Versace, Tresor, Magie Noire и Miracle от Lancome, Paris от YSL, Must de Cartier от Cartier, Gloria от Cacharel.

Kozmetikata.com