Аромати

Кой създава уханните легенди

  • 21.01.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Кой създава уханните легенди

Аромати, Кой създава уханните легенди

Аромати, Кой създава уханните легенди

Аромати, Кой създава уханните легенди

Аромати, Кой създава уханните легенди

В практическата парфюмерия съществува един много съществен компонент, без който създаването на изтънчените ефирни композиции би се превърнало в смесване на аромати. Това е човешкият нос. Той е толкова важен, че е станал символ на самите парфюмеристи, които наричат "носове".

Да бъдеш парфюмерист означава не само да смесваш въздушните есенции. В голяма степен – това са познаване и памет за ароматите, а също и способност да ги съединяваш по спомен. Какъв път изминават парфюмерийните композиции, за да получат името парфюм и как се получават, ще се опитаме да разкажем сега.

Кой може да се назове "нос"
"Нос" във Франция назовават човека, който тества ароматите чрез обонянието си. За да се занимаваш с подобно нещо, естествено е необходим талант. Въпреки това професионалистите твърдят, че преди професионалната атестация всеки "нос" преминава специално обучение, насочено към запомнянето, както на колкото се може повече ухания. Срокът на подобно обучение е пет до шест години. В течение на това време парфюмеристът получава и натрупва най-необходимото в работата – опит и "съкровищница" с аромати, които не забравя никога повече.

В крайна сметка обонянието при тях не е много повече, отколкото при средностатистическия човек. Просто те умеят да улавят нюанси, да анализират "чутото" и мислено да си представят микса. Например, ако неспециалист може да различи мириса на ванилия, цитрусов плод и роза, то професионалиста ще почувства такива нюанси, като дали това е розова пъпка или зряла роза, какъв вид е плода, каква е ванилията и откъде е взета.

С течение на времето такъв специалист е способна да разпознае до 2000 аромата и техните нюанса. При това тази способност се нуждае от постоянни тренировки. След запознаването с тайните на ароматите, специалистът е длъжен да изучи технологичния процес на приготвяне, а също вариантите за замяна на натуралните ингредиенти с изкуствени (заедно с последствията от замятана)

Освен това професионалният парфюмерист е длъжен да се ориентира в цените на този или онзи компонент. Защото полученият парфюм трябва и да се продава.

Създаване на аромата
След като Модната къща или козметичната компания направят заявка за създаването на композиция, за парфюмериста започва продължителен процес на изследване и търсене. По правило, готовият продукт съдържа от 30 до 50 възможни ефирни компонента. Това е следно, тъй като съществуват парфюми, чиито ингредиенти надвишават сто.

Първата стъпка е създаването на базов образец. На неговата основа ще се  проведат многобройни опити, като се променят съставките и прочее. Парфюмеристът в конкретния случай следи за това, до колко полученият букет задържа аромата, как се променя с времето и в каква посока.

Полученият концентрат се оставя  в продължение на няколко седмици да "узрее". И само когато той се изпълни със звучене, и се се разкрият всички нотки, го охлаждат и пропускат през специални тънки филтри. На този етап при необходимост се добавят багрила, които придават цвят на съставните компоненти.

След като окончателната формула е задоволителна по всички параметри се навлиза в следващия етап.

Втората стъпка, това е оценка на важността на всяка една съставка, нейното звучене, определянето на индивидуалните нюанси. Това е най-продължителният и усърден процес, който изисква задълбочени познания и изострена интуиция. 

Третата стъпка е адаптацията на аромата към технологичните заявки. Например, дали този букет ще украси душгел, сапун, крем или парфюмерийна вода. При това "носът"  точно трябва да улови, кои във всеки от продуктите ще бъдат началните, и базовите нотки, защото те са абсолютно различни. За обикновения човек, разбира се, те ще са еднакви.