Аромати

Как да изберем нов аромат

  • 03.12.2010
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Как да изберем нов аромат

Аромати, Как да изберем нов аромат

Аромати, Как да изберем нов аромат

Аромати, Как да изберем нов аромат

Аромати, Как да изберем нов аромат

Изборът на парфюм е специфичен, защото ароматът трябва да подчертава индивидуалността, характера и емоциите на човека.

За да се намери ухание, което действително ще съответства на вашата индивидуалност и ще помогне да сте още по- привлекателни, трябва да се знаят няколко тънкости около парфюмите, които ще ви помогнат по-добре да се разбирате с тях.

Изборът на нов аромат може да стане подходящ повод за това по-добре да разбирате себе си, своите предпочитания и желания.  

Ето и няколкото основни стъпки, които ще ви помогнат при избора

Определете направлението на аромата
За да се определи новия аромат, трябва отначало да сте наясно в какво направление предпочитате да е уханието. Парфюмът може да бъде флорален, плодов, дървесен или пикантен. Често изборът зависи от това, как звучи един или друг аромат върху кожата, от асоциациите, които навява и емоциите, които предизвиква. Изборът е толкова огромен, че да се спрете на един единствен аромат е почти невъзможно. Именно затова е добре да стесните областта на избор и да определите направлението на ароматите. След това всичко става по-просто.

Чуйте звученето на аромата върху кожата
На кожата на различни хора един същ аромат звучи различно. Товасе получва, защото епидермиса и ма тенденция към промяна на характеристиките на парфюма. За да разберете дали ви подхожда определен аромат, трябва да го тествате в зоните на пулса – от вътрешната страна на китката и да изчакате половин час. По този начин, наистина ще може да усетите звученето на аромата по кожата, като уловите и най-дребните нюанси и почувствате дали е подходящ.

Осъзнайте нотките на аромата

Всеки аромат предствалява здание с изключително сложна архитектура или музикално произведение, създадено от множество ноти. При съединяването на всички ноти или компоненти на зданието – се изгражда своеобразна пирамида, в която се одтелят връхни нотки, които се усещат едва след нанасянето на парфюма, сърцевина от нотки – които се освобождават след 10 до 20 минути и базовите нотки, които съставят и основното звучене на аромата.

Връхните нотки винаги са леки и ефирни, в сърцевината са по-обемни, а базовите са най-силни и наситени. Само след като отмине цял час може да бъде почувстван истинския, базов аромат. Именно през това време всичките три групи нотки разкримат звученето си и помагат да осъзнаете дали този парфюм е подходящ за вас. 

Изборът на правилната формула
Още едно затруднение се явява изборът на формула, която ви подхожда най-много – тоалетна вода, парфюмерийна вода, парфюм, лосион, твърд парфюм или парфюмерийна пудра. За ежедневна употреба най-подходяща е тоалетната вода, тъй като съвсем ненатрапчиво ви обгръща без да прави претрупан образа ви. Също така деликатно ароматизират кожата и лосионите и парфюмерийните пудри. За по-изразително звучене са подходящи парфюмерийната вода или пархюма, които помагат да създадете по-плътен ароматен шлейф.

Правилното съхранение
За да може парфюма да ви радва дълго с неповторимия си аромат, без да се промня е необходимо да съблюдавате няколко правила за съхранение, защото парфюмерията не обича слънчевите лъчи, рязката смяна на температурата, горещината. Най-подходящо е да съхранявате парфюма в оригиналната му опаковка, това умеличава срока му на годност, като го държите далеч от светлина и топлина. След отварянето, ароматът съхранява качествата си средно между две и пет години, като може леко да промени цвета си, което обаче не е признак за промяна в другите му качествени характеристики.

Kozmetikata.com