Аромати

Органична парфюмерия

  • 12.11.2010
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Органична парфюмерия

Аромати, Органична парфюмерия

Аромати, Органична парфюмерия

Аромати, Органична парфюмерия

В началото на 21 век е въведен нов термин – органична парфюмерия. Въпреки това, не бива да смятате, че по лавиците на бутиците няма вълна от синтетични аромати. Органичната парфюмерия – това е основата на всички аромати, а най-великите от тях и днес неизменно се създават със стопроцентово натурално съдържание. 

Малко история
Модата на натуралното през последните 10-15 години буквално завладя всички. Натурална храна, облекла, обувки и всичко, което може да е естествено. Не остава встрани и парфюмерията. За нейната история са написани безброй трактати и научни трудове. От Древен Египет, Сирия, Япония да края на 19-ти век – всичко това е ерата на натуралната или органична парфюмерия с нейните възходи и падения.  
В приготвянето й са използвали изключително само натурални съставки – етерични маска, кори на дървета, цветя и още ...

Задължителна сертификация на парфюмите
До 60-те години на 20-ти век практически цялата продукция на парфюмерийните концерни носи названието "натурална". Даже, ако в състава й има само малка част органични компоненти. Въвеждането на международна сертификация слага край на подобни спекулации. В света съществуват няколко водещи организации, които контролират биологически чистата продукция: 
Ecocert (Франция), AIAB / ICEA (Италия), USDA (САЩ), BDIH (Германия). Те са разработили съвместно списък със задължителни правила за органичната продукция, в това число и парфюмерията. В тях влизат:

В състава на продуктите трябва да се съдържа минимум 95% натурални ингредиенти. Съставките, които
влизат в съдържанието, не трябва да съдържат
никаква химия

В сертификацията е включен списък с всички вредни за здравето продукти от нефтопреработването, изкуствени ароматизатори и всякакви подобни съмнителни вещества. 

В производството не бива да се използват ингредиенти с животински произход

Опаковката на стоката трябва също да е от екологично безопасен материал. Във всяка друга опаковка няма  гаранция, че продуктът, взаимодействащ с нея, няма да попие част от вредните вещества.

Символът на една от тези организации на опаковката с вълшебен аромат гарантира качеството и органичността на продукцията.

Предимства и недостатъци на органичната парфюмерия

Качествата

Стопроцентов натурален състав

Уникални ароматни композиции, които изначално са създадени от парфюмеристи. Този пункт се отнася особено за композиции изграждани през 20-те години на 20-ти век, а в последствие състава им е заменен от производители на с поевтините синтетични композиции. Така съставките си остават същите, но звученето добива драстична промяна.

Недостатъците

Цената. Натуралните компоненти за парфюмите, а също и екологично-чистата опаковка струват в пъти повече. Средно за най-нисък клас органичен парфюм, количество от 30 мл. струва $100 в САЩ.

Значително ограничение в избора на аромати. Трябва да помните, че много парфюми са станали любими именно за това, защото са алдехидни, тоест изкуствени. Въпреки тяхната "ненатуралност" те се ползват с огромна популярност, както сред жените така и сред мъжете.

Сложност при покупката. За съжаление доста по-трудно и бавно се извършва доставката на селективна парфюмерия.

Kozmetikata.comЛинкове

Парфюми
#1 магазин
25/07/2011 20:22
от Ами Намирате този коментар за неуместен?
Добре де.. а откъде бихме могли да си закупим био парфюми? Ив Роше.. Зоя.. Но там няма богат избор.. Предложения някакви?