Здраве

Ароматите и тяхното въздействие

  • 22.10.2007
  • Автор: Светлана Илкова
Здраве, Ароматите и тяхното въздействие

Здраве, Ароматите и тяхното въздействие

Здраве, Ароматите и тяхното въздействие

Ароматите имат неподозиран лечебен ефект върху човешкия организъм. Особено подробно е изучено влиянието им върху нервно-психичната сфера на човека.

Ароматът на чистота и свежест, както на жилището, така и на самия човек, е в основата на всички благотворни обонятелни възприятия. Към него се прибавят и приятните и леки миризми на есенции, парфюми, сапуни и други, подбрани индивидуални според вкуса и предпочитанията.

Широкият спектър от различни аромати, особено на растителни есенции, оказват влияние върху физиологичните функции на организма, а някои от тях са с лечебен ефект.

Лечение с аромати, т.нар. аромотерапия, през последните години се развива все по-вече, като един от най-ефикасните природосъобразни методи. В много страни вече са създадени специални оранжерии за цветя и билки за лекуване с аромати.

Най-същественият източник на ароматни лечебни и физиологични въздействия са растителните есенции. Те са съвкупност от сложни комплекси от различни съставни части. От значение са съдържащите се в есенциите биологично-активни вещества: етерични масла, растителни хормони, терпени, естери, кетони, алкохоли, фитонциди и други...

Пример можем да ви дадем с ментата – тя помага при стомашни болки, този аромат действа охлаждащо и успокояващо, влияе благотворно и при главоболие. Ментата действа изпотяващо, противовъзпалително при хрема и синузит, кашлица... Ефикасна е и при кожни дразнения и сърбежи.

Доказано е, че понякога точно тези билкови отвари могат да спрат посягането ни към антибиотик, но да не забравяме, че те са приложими само в лек стадий на настинка, за сериозните заболявания трябва да се обърнем към съответните специалисти!