Аромати

Знаете ли, че ...

  • 13.08.2010
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Знаете ли, че ...

Аромати, Знаете ли, че ...

Аромати, Знаете ли, че ...

Аромати, Знаете ли, че ...

Аромати, Знаете ли, че ...

Аромати, Знаете ли, че ...

Има цветя, които въобще нямат аромат, например мака. Няма собствено ухание нито бялата акация, основни нейният основен аромат е ароматът на портокалови цветчета с допълнителен акорд от аромата на бадем, роза, люляк, момина сълза и жасмин.

В съвременната парфюмерия се използват повече от 6000 различни наименования на суровините. Да се получат такива компоненти никак не е лесно. Например, за да се добие един килограм розово масло е необходимо да се съберат тонове цветчета, а за да се получи масло от ирис е необходимо да се отгледат неговите корени в продължение на две години.

За да се съхрани уханието, се използват фиксатори:  кедрово дърво, карамфил, мента и дъбов мъх, чиито основен износител е Русия. За най-добър фиксатор е всепризната спермата на канадския бобър.

В състава на един парфюм може да влизат до 300 вещества. Цената на парфюмерийната композиция е традиционно свързана с количеството на съставките – колкото повече са, толкова и парфюма е по-скъп. Например,  Chanel № 5 се състои от 80 компонента.

В качеството на заздравители се използват екстрактите от вещества с животински произход – амбра, кастореум и мускус. Сами по себе си, те имат необичайно рязка, неприятна, но и много устойчива миризма. Природните заздравители са екзотични и скъпи – за да се получат те са свързани с улова на кашалоти, бобри и сърни (което в днешно време си се смята за доста нехуманно). Например, 1 кг. мускус от кабарги струва 60 хил. щатски долара.

Най-чистото, и съответно най-скъпо се смята розовото масло, произведено в България – неговата стойност – надвишава 5000 щатски долара за килограм. А за това да се получи килограм от него са необходими 5000 кг розови цветчета. Благоуханната реколта се събира ръчно в продължение на 30 дена в годината. Най-подходящото време за това са часовете преди изгрев слънце, защото с първите лъчи цветчетата губят ценното си масло. Между другото, химиците, които с голям успех имитират останалите аромати, така и не са разгадали тайната на това как да възпроизвеждат аромата на роза!

За да се получи 500 мл етерично масло от жасмин е необходимо по определена технология да се преработят 2 тона листенца от това цвете.

Алдехидите са съединения, които ухаят на горяща мазнина. Сам по себе си този аромат е ужасен, но в съчетание с други компоненти се получават изумителни композиции. Класически пример за това е и винаги ще бъде Chanel №5.

По свидетелство на Херодот, ароматизираните къщи с хвойна били предпазвани от мълнии.

Гражданин, живеещ в мегаполис, не усеща до 70% от градските аромати. Африканец, който живее сред дивата природа е способен да улови естествения мирис на друг човек, минал по същия път няколко часа преди това.

На суха кожа, ароматът се задържа по-дълго, а по-мазната по-бързо го поглъща.

Римляните са знаели тайната на перфектния женски аромат. "Жената ухае хубаво, когато не мирише на нищо", пише Плавт. "Нищо" не бива да се приема буквално. Даже изкъпания добре човек ухае не толкова на сапун или душгел, колкото на феромони – биологично активните вещества, които особено привличат противоположния пол.

Kozmetikata.comЛинкове

Парфюми