Аромати

Химията на страстта

  • 18.06.2010
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Химията на страстта

Аромати, Химията на страстта

Аромати, Химията на страстта

Аромати, Химията на страстта

Аромати, Химията на страстта

Аромати, Химията на страстта

Доста хора, може би ще бъдат шокирани, ако дори само им се намекне, че техните любовни преживявания и играта на страсти могат да зависят от впечатленията, получени от обонянието.

Естествено, всички имаме обоняние, но то е развито в различна степен, а освен това различните аромати предизвикват и индивидуални асоциации.

Но съществуват и ухания, които въздействат по еднакъв начин на всички.

В това определение влизат и така наречените "афродизиаци".

Ароматите, които предизвикват изостряне на еротичните преживявания и сексуалното привличане.

Те притежават свойството по особен начин да се съчетават с аромата на кожата, като подпомагат отделянето на сексуално привличащите физиологически частици – феромоните.

Афродизиаците въздействат и на подсъзнанието, като освобождават и най-смелите фантазии от плена на предразсъдъците, изострят усещанията и правят мечтите по-ярки.

Веществата, които притежават тези удивителни свойства, могат да бъдат, както с растителен, така и с животински произход.

Хората прибягват до тяхното използване от незапомнени времена.

Най-силните афродизиаци с животински произход са цибетина, мускуса и амбрата, на които голям почитател е бил самия Казанова.

Уханието на мускус напомня за това на мъжкия феромон адростерол. Мъж, обвит в парфюм е просто неотразим, без да се отчитат личните му качества. Освен това мускуса е доста скъпа съставка – по-скъпа даже и от златото.

Сред растителните афродизиаци, един от най-известните е маслото от иланг-иланг – екзотично цвете от Филипините. То притежава особена привлекателност за мъжете. Местните жители го използват при сватбените обреди, а европейците го добавят в дамските парфюми.

Маслото от пачули се добива от сушените листа на бодливия храст, който расте в Индия, тропическата част на Азия и Южна Америка.

Уханието на кехлибареното и тъмно-оранжевото масло от пачули е уникално и изцяло своеобразно – този опияняващ, сладникаво-тревист аромат обединява в себе си и сладки, и дървесни нюанси.

В Япония маслото от пачули се смята за чудодейно средство против главоболие, а също и противоотрова срещу змийско ухапване.

А в Индия, още от Древността, неговият аромат се смята за един от най-възбуждащите и е задължителен участник в сватбените обреди.

Европейските парфюмеристи, в продължение на много векове, го използват в своите уханни композиции. Особено популярен е през 17 век, известен със свободата на нравите и привичките.

През 20-ти век, ароматът на пачули добива отново известност отново през 70-те, когато предизвиква любов и хармония по целия свят.

Примесен с уханието на други растения, например, с масло от иланг-иланг, сладък портокал, лавандула, карамфил, сандалово дърво, жасмин, хвойна, нероли и бергамот, аромата на пачули добива особена дълбочина и сила. Всички тези компоненти са широко използвани в парфюмерията, особено този сезон, когато актуални са флоралните и тревни композиции.

И така, чувствителността и еротиката отново са актуални.

Практичен съвет

Внимателно подхождайте към ароматите, не забравяйте, че всеки от тях живее върху кожата ви, а не просто стои върху нея.
Това не е преувеличено – това са химия и физиология. Защото многото феромони, които се отделят под въздействието на афродизиаците, имат индивидуален мирис. 

Затова за аромата, да е просто моден, е крайно недостатъчно.

Той не просто трябва да ви харесва, но и в съчетание с уникалния мирис на вашата кожа, хармонично да добива образ и характер, като създава ваша ароматна аура – ваш стил и имидж. За това може да си позволите да подарявате парфюм единствено на най-близките си хора, които познавате добре. И поднасяйки им аромата, ние обрисувате образа им с думите "Това си ти!".

Kozmetikata.com


Линкове

Парфюми