Аромати

Аромакологията

  • 28.05.2010
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Аромакологията

Аромати, Аромакологията

Аромати, Аромакологията

Аромати, Аромакологията

Аромати, Аромакологията

Аромати, Аромакологията

Потокът от нови аромати, буквално залива рафтовете на парфюмерийните магазини, като много често губят уважението на потребителите. Да се измени това отношение към уханията,  е възможно ако те навлязат ежедневно в живота им и им носят конкретни преимущества.

А какво представлява тази сравнително нова наука аромакология? Тя всъщност изучава влиянието на ароматите върху психо-физическото състояние на човека.

Уханен антидепресант
И още за самата аромакология. Учени, работещи в Американската парфюмерийна асоциация, че това не бива да се бърка с ароматерапията, въпреки, че напомня като произношение точно на нея. За разлика от ароматерапията, където по-скоро се използват народни традиции, ароматни билки и растения, и етерични масла, арсенала на аромакологията се състои от последните достижения на науката. Ако в първия случай ароматите създават просто приятна аура (става въпрос за насладата от ароматите), то аромакологията позволява реално да се  влияе на съзнанието.

Жажда за покой
Аромакологията е тясно свързана с понятието well-being, което визира цялостното благосъстояние (на духа и тялото, а не материалното!). И за да е още по-конкретно, тази дума обяснява състоянието на вътрешен покой, хармонията на душата и тялото, психично и физическо здраве и удоволствието от цялото това блажено състояние.

Концепцията well-being има огромно влияние за светоусещането в западния свят. Специалистите са единодушни, че интереса към него те е просто мода, а тенденция, която ще съхрани актуалността си с десетилетия , защото е свързан с дълбоки изменения в самото общество.

Днес личността става все по-независима, но за тази свобода тя плаща със самота. Човек хвърля много сили, за да достигне високо положение в обществото, но това не го прави щастлив. И все по-често, хората около нас предпочитат вместо социалния успех, завоюван на висока цена, душевния покой и хармонията в стила well-being.

Следващата причина за повишения интерес към това е стресът, който става все по- постоянен спътник в живота ни.
Динамичен, съпроводен с безкрайни физически и интелектуални натоварвания, живота изисква от съвременния човек да притежава умението за бързо възстановяване на силите. И тук няма как да се мине без ободряващи и успокояващи аромати. Колкото повече е напрежението, толкова по-силна е мечтата за покой, спокойствие и хармония, за които могат да помогнат точно приятните ухания.

Още няколко причини, по мнението на специалистите, които обясняват нарастващия интерес към концепцията well-being. Населението в европейските държави старее, така, че хората се опитват да използват всички научни достижения, в това число и аромакологията, за да съхранят за по-дълго жизнените си сили. Но конкуренцията, за място под слънцето става все по-ожесточена, и по правило в нея побеждават младите. За това е важно не само да бъдат здрави, но и да изглеждат спретнати и добре поддържани.

Стремителният ритъм на живот създава катастрофален дефицит на свободно време, а няколко минути, прекарани в мекото кресло сред спокойна музика и ароматни ухания, позволяват изключително пълноценно да се изживее състоянието "тук и сега". За това и хората така високо ценят редките моменти на отдих, в които може да се посветят на всичко друго, освен на работа, заедно със семейството, любимия или сами със себе си. Точно с това, маркетолозите обясняват и повишения интерес към линиите за вана. Да се гмурнете в ароматна гореща вана, с няколко капки етерични масла, е един от най-добрите начини да възстановите силите си.

Kozmetikata.com