Аромати

Словестният образ на уханията

  • 28.04.2010
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Словестният образ на уханията

Аромати, Словестният образ на уханията

Аромати, Словестният образ на уханията

Какво може да е по-трудно от това с думи да бъде описан един аромат? Ароматът е субективно понятие, защото е безкрайно изпълнен с нюанси. Колко пъти сте се улавяли, че когато усетите лекото ухание на някой аромат, изведнъж изпитвате странно необяснимо    чувство, което предизвиква спомени и се опитва да улови за кратко образите от тях: "Уханието, който до последната минута отказва да съобщи своето послание на спомените, предизвиква у нея желанието да крещи..." (В. Набоков).

Почетният президент на Техническото общество на френските парфюмери, веднъж развива тази тема, като подчертава необходимостта създаването на "речник на ароматите", като изхожда от това, че "че е трудно да се помогне на друг човек, имащ свои възприятия, да сподели същото усещане на аромата и неговите качества".

Ако при цвета могат да се покажат всички нюанси, дори най-неуловимите и да им се предаде визуална форма, на звука – да се определи неговото място в гамата, какво остава за мириса?

Чувството! Кисел, цветен, амбров, боров, смолист, мускусен, остър, ванилов, пикантен – така говорят за уханията. Но той може и да е въздушен, ефирен, рязък, деликатен, опияняващо сладък, завладяващ, но и вълнуващ, изтънчен, неуловим, елегантен, благороден, неясен, летлив или дори нестабилен ...

До какъв брой епитети прибягва всеки, за да опише и определи словесно някой аромат? Може да откриете, че медиите са изградили свой стереотип за описанието на уханията, както и експертите.

Ако трябва да се вярва на специалистите, то и те, и медиите говорят и пишат за ароматите така:
Свежи, леки, необуздани, тонизиращи, младежки, енергични, живи, Романтични, изтънчени, необичайни, мъгляви, нежни, загадъчни, изискани, Елегантни, извисени, изключително женствени, изящни, съблазнителни, вълнуващи, Екзотични, сладострастни, загадъчни, Буйни, пикантни, чувствени, Топли, провокативни, вълнуващи, лъчезарни, силни, тежки

Какво ли още не се казва за ароматите. Че са украшение, талисман, мелодия на тялото, вълнуващ зов ... и още, още, още
"Душата ми пътешества с ароматите, както душите на останалите с музиката", казва Бодлер. Но и самите аромати, за да намерят своя образ пътешестват със словото.

Казват, че без аромат кожата мълчи. А така и без своята вълшебна дума, ароматът също да мълчи?
И въпреки, че в съвремието, рекламите налагат тези вълшебни думички, те са индивидуални за всеки. И тя се появява още в първия момент, в който се усети Истинският аромат.

Kozmetikata.com