Аромати

Митове за феромонните аромати

  • 01.03.2010
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Митове за феромонните аромати

Хората се привличат, благодарение на естествени химикали, наречени феромони. Това е и причината много парфюмерийни компании да използват изкуствени феромони в парфюмите си, с цел да добавят и привличането към качествата на продукта си. Дали обаче, те постигат целта си?

Две изследвания са се заели с това да открият истината.

Какво са феромоните?

Феромоните са естествени химикали без аромат, които се отделят от тялото и привличат противоположния пол. В парфюмите се добавят синтетични феромони.

Изследвания


- През 2002 година група учени от Сан Франциско публикуват в "Physiology and Behavior" резултатите от свое изследване което целяло да докаже дали феромони в дамските парфюми ще направят жените по-привлекателни за мъжете. За 14 седмици 19 жени използвали парфюм с феромони, а 17 – парфюми без такава синтетична добавка.

- Друго изследване по темата направили от ABC News през 2005 година. В изследването участвали близнаци – мъже и жени, а целта била да отидат на по 10 5-минутни срещи. От всяка двойка близнаци един носел парфюм с феромони, а другият – без.

Резултати

И двете изследвания показали, че наличието на синтетични феромони в парфюма не прави никой от участниците по-привлекателен за другия пол.

- При първото изследва 74% от участниците усетили ефекта от феромоните, при останалите жени резултатът бил аналогичен, без значение дали носят парфюм с феромони или не.

- При второто изследване, 9 от 10 мъже искали да излязат с близначка, която използвала феромони, а 5 от 10 с тази, която не използва.

Контра


Изследователите от Columbia University контрират горните резултати като обясняват, че плацебо ефектът е много силен и дава голяма доза увереност на дамите, които ползвали феромонен аромат, а това и ги прави по-привлекателни. Обясняват, че ефектът на внушението дори може да лекува, какво остава за това да направи някого по-привлекателен за околните.

Kozmetikata.com