Аромати

Същност на уханието

  • 04.09.2007
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Същност на уханието

Аромати, Същност на уханието

Това не е математическа формула, а ориентир за клиентите съчетан във вид на пирамида. Чрез пирамида на уханието вие получавате подробна информация за състоянието на парфюмите и за тяхното действие във времето. Изразът "пирамида на уханието" идва от вида на таблицата, в която е подредена информацията. Пирамидата най-често е на три части – връх, сърцевина и основа.

Във върха на пирамидата обикновено са онези аромати, които се усещат най-добре в първия момент. Този аромат се запазва в продължение на 15–20 минути. След което летливите компоненти се изпаряват. За получаването му най-често се използват свежи цитрусови миризми на лимон, портокал, бергамон. Средният слой, наричан още "сърцето" на парфюма е много по-траен. Той не се усеща веднага, а след около 15 -20 минути, когато е отминало въздействието на първия слой и се е осъществило пълното сливане на парфюма с тялото на човека. 

"Сърцето" на парфюма съществува около 3 часа. За изработката му се използват предимно аромати на цветя, подправки и дървесина. Най-долния слой - основата е най-траен. Въздействието му продължава 10–15 часа, а по-някога и повече. Именно този аромат остава върху дрехите и косите ни дори на следващия ден. Той се създава с помощта на по-трудно летливите компоненти като мускус, ванилия, санталово дърво, пачули.


Още по темата