Аромати

Орхидеята в парфюмите

  • 13.01.2020
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Орхидеята в парфюмите

Орхидеите са много популярни в цветния свят - очароват с красивите си цветя, благодатния си вид и божествената си миризма. Те са символ на красотата и съвършенството. Малко хора знаят, че орхидеите всъщност са били известни още от ерата на динозаврите (има доказателства за прашец на орхидеи, открит на фосили на пчели в кехлибар). Има много видове орхидеи и въпреки че всички те изглеждат толкова крехки, всъщност са много жилави растения.

Орхидеите растат на скали, на земята, но главно по стволовете на дърветата. С над 20 000 вида семейството на орхидеите е сред най-големите семейства на цъфтящи растения. Интересното е, че по никакъв начин не увреждат дърветата, на които живеят - просто използват повърхността си, за да растат. Знаете ли, че най-известната орхидея в хранителната индустрия е ваниловата орхидея? Това е тази, от която произлиза ванилията!

Орхидечното етерично масло е много популярно в ароматерапията заради способността си да подхранва и рехидратира кожата и да намалява признаците на стареене. Неговите антиоксидантни и защитни свойства помагат за намаляване на появата на фини линии и правят кожата да изглежда по-млада и сияйна. Орхидеите се използват и в медицината - билковите екстракти от орхидеи помагат при много медицински състояния като хипертония, мигрена, алергии, главоболие и спазми.

Парфюмната нотка на орхидеята може да бъде описана като цветна, прахообразна и подобна на ванилия. Що се отнася до улавянето на аромата му, невъзможно е естественото му извличане, тъй като ще отнеме твърде много цветя. Тайната зад този аромат е създаването на идеята за орхидея - илюзионен аромат, който ни напомня за красивото цвете на орхидеята. Това може да се постигне чрез комбиниране на различни съставки (естествени и синтетични), които създават аромата на цветето на орхидеята.

Ето парфюми със съставка орхидея:

Kozmetikata.com