Аксесоари

Да изберем перли

  • 18.06.2010
  • Автор: Светлана Илкова
Аксесоари, Да изберем перли

Аксесоари, Да изберем перли

Аксесоари, Да изберем перли

Аксесоари, Да изберем перли

Аксесоари, Да изберем перли

Аксесоари, Да изберем перли

Естествените перли се приравняват със скъпоценните камъни и могат достойно да украсяват както делови костюм, така и булчинска рокля. Ювелирите ги използват често. Какво е полезно да знаем при избора на тези ценни украшения.

Как се образуват перлите
Системата за защита на някои миди от попадналите вътре чужди тела, функционират така, че за да го изолират, започват да го обвиват в седеф. И резултат на този процес се появяват перлите.

Какви са и къде се допиват
Мидите, които произвеждат перли, се намират, както в моретата, така и в реките. Речните са дребни, често с неправилна форма, притежават слаб блясък и се ценят по-малко. Добиват се в Китай, Русия, Германия и Северна Америка.

По-ценни са морските
Тези перли могат да достигнат много големи размери и тегло, често ги използват за скъпи ювелирни украшения. Срещат се по бреговете на Япония, Шри Ланка, в Персийския залив.

Цветова гама
Колебае се от бяло, с което се красят булчинските тоалети, до черно. Повече от стотина нюанса. Най-скъпи са тези със сив цвят. Голяма ценност представлява дълбочината цвета, играта на нюансите и красотата на блясъка, които са показатели за дебелината на слоевете на перлите.

Култивираните перли
Преобладават на пазара повече от столетие. В мидите се поставя чуждото тяло, връщат се в морето и се изчаква докато то се покрие със седеф. Процесът на нарастване може да продължи от няколко месеца до няколко години. Именно за това е много важно при покупката на украшение от перли да се определи дебелината на ценния слой.

Как се проверява качеството на перлите

Погледнете перлата. Тя трябва да притежава идеална сферична форма, без скосяване и пукнатини, с плътен нюанс и ярък блясък.

В отверстието, направено за колието, се вижда границата на седефния слой, обърнете внимание на неговата дебелина.

Погледнете през перлата към силна светлина – вътрешното тяло, заради което се е образувала перлата е доста по тъмно от самия седефен слой.

На ултравиолетова светлина, природните перли изглеждат небесно сини, а култивираните – зелени.

Ако прокарате по повърхността на перлата остър предмет, а после просто я потриете с пръсти, следите трябва да изчезнат.

Никой друг не трябва да носи вашите украшения с перли – според древните легенди, перлите вплитат в себе си душата на притежателя си.

Kozmetikata.com