Новини

Евромеланома 2017 – НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА КОЖЕН РАК

  • 09.05.2017
  • Автор: Светлана Илкова
Новини, Евромеланома 2017 – НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА КОЖЕН РАК

За дванадесета поредна година Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската академия по дерматология и венерология,  и с изключителното партньорство на Дерматологични Лаборатории Avene организира национална кампания за превенция на рака на кожата.

В България тенденцията за повишаване на заболеваемостта от кожен рак съответства на световната тенденция в епидемиологията на това заболяване. Честотата на малигнения меланом и немеланомните кожни тумори се е утроила в периода 1970 – 2010 година, като по-засегнати са мъжете. В същото време поради непрекъснатото повишаване на здравната култура, консултация се търси на ранен етап от развитието на заболяването.

Съществува и друга тревожна тенденция. Голяма част от случаите на рак на кожата са открити при пациенти потърсили дерматологична помощ поради други оплаквания, нямащи връзка с рака на кожата. Това показва, че голяма група хора все още нямат нужните познания и не разпознават ранните симптоми на кожния рак.

Евромеланома в България, се осъществява благодарение на ентусиазма на около 200 специалиста дерматолози, които всяка година през май отделят от ценното си време и предлагат безплатни консултации на пациенти със съмнителни за кожен рак образувания. Тази кампания е от голяма полза за обществото. В резултат на тази инициатива дерматолозите заострят вниманието на хората към проблема кожен рак, и към нагласата за профилактика и  все по-ранното диагностициране и лечение на различните форми на кожен рак.

Българско дерматологично дружество - http://www.bg-derm.org/

Kozmetikata.com