Грижа за Лицето

Сложните думи в нашата козметика

Важни термини, които е хубаво да знаем
  • 25.08.2008
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Лицето, Сложните думи в нашата козметика

Грижа за Лицето, Сложните думи в нашата козметика

Най-доброто нещо, което можете да направите, когато си купувате козметичен продукт е да се осведомите какво точно купувате. А когато става дума за разкрасяващи продукти и такива за защита за кожата често дори да прочетем етикета, едва ли можем да разберем какво  означават всичките тези сложни термини.

Дори продуктите с натурални съставки често имат смущаващо неразбираеми етикети. Знаейки как да декодираме специалната терминология, може да ни помогне да разберем какво точно си купуваме.

Бъдейки осведомени за това какво слагаме върху кожата си, можем да си спестим не малко неприятности, резултат от неподходящо избрана козметика. Не е особено забавно да купуваме нови и нови продукти, докато открием подходящите за нашата кожа.

Има много съставки, които варират в различните продукти, но някои от тях се срещат в почти всичките. Последните играят съществена роля в поддържането на здравия вид на кожата:

Non-Comedonic

Можете да откриете този термин на всякакви разкрасяващи продукти и такива за грижа за кожата, особено в тези, предназначени за чувствителна кожа, за кожа предразположена към акне или други видове проблемна кожа. Използването на продукт, съдържащ Non-Comedonic означава, че порите ви ще бъдат предпазени от запушване.

Алантоин (Allantoin)

Алантоинът е ботаническа съставка, която често се среща в продуктите за грижа за кожата. Нейното предимство е способността й да успокоява раздразнената и зачервена кожа. Тази съставка е необходима на хора, които страдат поради чувствителност на кожата, акне, розацеа или екзема.

Аскорбинова киселина

Това е форма на витамин С и действа като мощен антиоксидант и освен това стимулира колагена в клетките на кожата. Аскорбиновата киселина може да се открие в продуктите за избелване на кожата, в такива случаи тя се намира под формата на L-аскорбинова киселина.

Алфа-хидрокси киселина и бета-хидроксикиселина

Алфа-хидроксикиселините са плодови киселини и действието им е свързано с ексфолиране на горния слой на епидермиса, възстановявайки влажността и повишавайки способността на кожата да абсорбира останалите съставки. Алфа-хидроксикиселините се използват в много продукти против стареене, както и в избелващи кожата продукти.
Бета-хидроксикиселините са органични киселини и са по-нежни в ексфолирането на мъртвите клетки от кожата, в сравнение с алфа-хидроксикиселините. Подходяща съставка са в продукти, предназначени за суха и предразположена към акне кожа.

Ретинол (Retinol)

Ретинолът може да бъде открит в състава на повечето продукти за грижа за кожата. Може да подобри текстурата на кожата, да уеднакви тена на лицето, да заличи фините бръчици, да коригира малки недостатъци и обезцветяване, както и да хидратира кожата. Ретинолът е производно на витамин А и е идеален за тези, чиято кожа реагира негативно на Retin-Aр, който може да бъде твърде агресивен за чувствителната кожа.

Специални съставки:


Колаген

Колагенът е една от основните съставки в продуктите против стареене. Той е отговорен за добрия вид на кожата и когато намалява количеството му, тя започва да се отпуска, появяват се първите признаци на остаряване.

Каолин

Каолинът е една от най-популярните съставки в продуктите за грижа за кожата и тези против стареене. Каолиновата бяла пудра силно хигроскопична и чрез нея се извлича замърсяването и токсините от кожата, като се освобождават излишните мазнини и остатъци.

pH

pH е акроним на potential hydrogen – измерва киселинността и алкалността на течни субстанции. Измерва се по скала от 1 до 14. Водата прирежава pH 7.От Гергана Кангалова