СПА и Релакс

Наваракиши масаж

  • 01.10.2013
  • Автор: Светлана Илкова
СПА и Релакс, Наваракиши масаж

СПА и Релакс, Наваракиши масаж

СПА и Релакс, Наваракиши масаж

Наваракиши е масаж от Аюрведа, който се извършва с торбички, напълнени с ориз, мляко и маслена настойка от билки. Носи името си от сорта ориз, популярен за тази процедура – Навара. Този масаж обикновено се прави от двама масажисти, но успешно можете да направите и сами в домашни условия. Наваракиши се смята за една от най-добрите подмладяващи терапии.

Как протича процедурата
Оризът се сварява в мляко и се поставя в торбички от лен. Те се потапят в смес от мляко, масла и билки, която се подържа топла по време на масажа. Торбичките се движат с лек натиск по тялото. То се покрива с характерен бял слой, изключително полезен за кожата, а мускулите и схващанията се отпускат, подобрява се циркулацията на кръвта и храносмилането.

Наваракиши у дома

Затоплете зехтин и пуснете в него няколко стръка босилек (има регенериращи свойства и е подходящ за загрубяла кожа), може да добавите и други билки по желание (лайка, невен). Добавете топло мляко и разбъркайте. Напълнете платнени торбички със сварен ориз, не е задължително да е от сорт Навара. Потапяйте торбичките в маслената смес и масажирайте тялото си. Може да помолите някой да ви помогне за па-трудно достъпните места.

Добре е масажът да се прави в затоплено помещение. Той балансира енергиите в организма и поддържа в добра форма тялото и психиката.

Kozmetikata.com