Естетична хирургия

Процедури за запазване на обема на лицето

  • 26.09.2013
  • Автор: Светлана Илкова
Естетична хирургия, Процедури за запазване на обема на лицето

Тогава, когато възрастта ни напредва и това видимо се отразява на лицето ни, всячески се опитваме да решим този проблем. Най-често видимото стареене и появата на бръчки се свързват със загубата на обем на лицето.

Загубата на обем на лицето се проявява различно. При някои хора се променя изражението на лицето (най-често, започват да изглеждат тъжни, т.като крайчетата на устните им увисват надолу), други се оплакват, че се събира повече кожа около клепачите им или се появяват повече бръчки по челото.

Всички тези промени се дължат, на промяната на структурата на подкожната тъкан. Обикновено кожата хлътва навътре поради загуба на подкожни мазнини,  а лицевите тъкани се преразпределят.

При наличието на подобен проблем се прибягва към няколко вида възстановяващи обема процедури. Д-р Хема Съндарам козметичен хирург и дерматолог, консултиращ Eucerin, практикуващ във Вашингтон – коментира четирите най-ефективни начина да се възстанови обемът на лицето.

Филъри
Как действат

Дермалните филъри могат да бъдат инжектирани в различни области на лицето на различна дълбочина, от дермата до субкутиса, за да се възстанови  обемът. Поставянето на филъри в различни слоеве на кожата се нарича многостепенно инжектиране или инжектиране тип "сандвич".
Предимства
Инжектирането на филъри в момента е най-популярният и ефективен начин да се възстанови лицевият обем. "Едно от основните предимства на филърите е, че те могат да бъдат инжектирани в точното количество на точното място", споделя д-р Съндарам. Освен това филърите са напълно натурални и третират загубата на обем – ключов аспект в процеса на стареене. Също така инжектирането на филъри може да подобри качеството на тъканта и да стимулира синтеза на колаген, което подобрява цялостната визия на лицето.
Недостатъци
Според д-р Хема Съндарам инжектирането на филъри може да причини синини и отоци. "Друг недостатък е, че лечението с филъри е доста скъпо, а резултатите от него не са перманентни", добави тя. По тази причина пациентите може да имат нужда от инжектиране два до три пъти годишно.

Трансфер на мазнини
Как действа
Тази техника включва премахване на мазнини от една част на тялото (чрез микролипосукция) и инжектирането им в друга – в лицето например – за да се възстанови обемът. "Това лечение може да има много добри резултати самостоятелно или в съчетание с дермални филъри", пояснява д-р Съндарам.
Предимства
Използва се мазнината на самия пациент, така че няма риск от алергична реакция. При някои пациенти този метод може да има по-дълготраен ефект в сравнение с други процедури, но продължителността на резултатите е променлива.
Недостатъци
Подуването и синините, причинени от инжекциите, могат да бъдат продължителни. Също така варира периодът, през който е необходимо да се повтаря лечението. "При някои хора ефектът се задържа за около година. Все пак той е по-краткотраен при пациенти с ниско телесно тегло или ускорен метаболизъм, защото те не задържат мазнината толкова ефективно," обяснява д-р Съндарам.

Радиочестотни и лазерни процедури

Как действат
Радиочестотните и лазерните процедури се прилагат при увисване на кожата и за подобряване на структурата на тъканите. Те също така могат да стимулират производството на колаген. По време на терапията лекарят може да постави специален гел върху лицето на пациента, за да подготви кожата. След това радиочестотата или лазерната светлина се насочва към зоните, които ще се третират.
Предимства
Ако се използва подходящият лазер, може да се постигне значително подобрение в структурата на тъканта, пигментациите и състоянието на порите. Радиочестотните апарати могат да бъдат много полезни за подобряване на ефекта от филърите, като стимулират производството на колаген.
Недостатъци
Лазерните процедури са скъпи, понякога са болезнени. Често са необходими няколко процедури, за да се постигне желания ефект.


Плазмотерапия (PRP)
Как действа
Методът включва вземане на кръв от ръката на пациента, която в последствие се центрофугира в епруветка. След това кръвната плазма, богата на тромбоцити, се извлича от епруветката и се инжектира в кожата на пациента.
Предимства
"Целта е тромбоцитите да стимулират производството на колаген – като самостоятелен метод или в комбинация с филъри. Тъй като това е натурален метод, обикновено не се появяват алергични реакции", пояснява д-р Съндарам.
Недостатъци
Основният недостатък на PRP метода е, че все още е относително нов. Необходимо е да се направят последващи изследвания, за да се проучат дългосрочните ефекти, предимства и недостатъци.

Kozmetikata.com