Грижа за Тялото

Кокосово масло в грижа за тялото

  • 17.09.2012
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Тялото, Кокосово масло в грижа за тялото

Голяма част от жените твърдят, че имат чувсвителна кожа. Ако и вашата е такава то кокосовото масло е точно за вас.

Кокосовото масло се използва, както в козметиката така и в кулинарията. То прави кожата да изглежда свежа, косата блестяща, а фигурата – по-стройна. Тук ще изтъкнем предимствата му като козметично средство.

То е богато на 3 интересни и полезни киселини - лауринова, капринова и каприлова киселина. Благодарение на тях кокосовото масло има антимикробно, антиоксидантно, противогъбично, антибактериално и успокояващо действие – всичко необходимо за перфектното мазило за тяло. То е богато още на витамин Е, витамин К и много други полезни минерали.

Кокосово масло се използва в козметологията за направата на сапуни, лосиони, кремове, анти ейдж продукти и др. То е отлично масло за масаж. Действа като ефективен овлажнител за всички видове кожа, особено благоприятен е ефекта му върху лющеща се и суха такава - помага при лечението на различни кожни проблеми, включително псориазис, дерматити, екзема. Редовният масаж на главата с кокосово масло е сигурен начин да се избавим от пърхота. Препоръчва се и за засилване на изтощена коса.

Домашен кокосов скраб

Той е подходящ и за най-чувствителната кожа. Не е твърде абразивен, но почиства перфектно кожата, като в същото време я подхранва и овлажнява.
1 шепа кокосови стърготини
2-3 с.л. зехтин
няколко капки етерично масло с аромат по желание


Вземете си топъл душ или вана. След това, докато кожата ви е още загрята обтрийте тялото с кокосовия скраб. Добре е да използвате ексфолираща ръкавица, но не е проблем и да използвате само ръцете си. Вземете 1 с.л. от сместа в дланите си или на ръкавицата и след това разтривайте сместа по цялото тяло с кръгови движения. Наблегнете на по-загрубелите зони – колене, стъпала, лакти. След като цялото тяло е почистено добре, го изплакнете обилно с вода. За да завършите процедурата, намажете тялото си с чисто кокосово масло или лосион за тяло с подобно масло.

Kozmetikata.com