Грижа за Лицето

Купероза по лицето - грижи и лечение

  • 06.08.2012
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Лицето, Купероза по лицето - грижи и лечение

Грижа за Лицето, Купероза по лицето - грижи и лечение

Тя е характерна предимно за жените с чувствителна кожа и възниква при нарушавана на кръвообращението на кожата на лицето.

Червените петна, които са характерни за това заболяване, често са смятани за козметичен дефект, но с тях шега не бива. Те представляват трайно разширени повърхностни капиляри - червени или с виолетов оттенък, разположени на розов фон. Появата им е придружена от усещане за парене, сърбеж, понякога с възникване на зачервяване и възпаление. Изникват предимно по бузите, носа, челото и брадичката.

Как се появява куперозата
В началото подобни проблеми могат за бъдат епизодични, често свързани с климатичните условия (температурни аномалии, силен вятър), горещи или лютиви храни, хормонални смущения. По-късно съдовете се разширяват и губят своята еластичност. Червенината става постоянно явление и придобива по-интензивен оттенък.

Грижи за куперозна кожа
Какво да не правите: не ползвайте прекалено агресивни ексфолианти; не ползвайте спиртосъдържаща козметика; не мийте лицето си със сапун; забравете сауната и парната баня.
Какво да правите: винаги преди излизане нанасяйте предпазващ крем с фотозащита; почиствайте редовно кожата си с тоалетно мляко без алкохол; хидратирайте добре; ползвайте кремове, които укрепват стените на кръвоносните съдове и съдържат витамин С, Р и К.

Методи за лечение
Електрокоагулация - въздействие с електрод върху разширените кръвоносни съдове. Прави се само от специалисти. Крие опасност от остатъчни белези и поява на пигментни петна.
Озонотерапията - озонокислородна смес се въвежда с микроигла непосредствено в отвора на кръвоносния съд. Това води до пълното и безследното му изчезване. Няма рискове от белези.
Склеротерапия  - в отвора на съда се въвежда специално вещество. То въздейства на съдовите стени, предизвиквайки слепването им. Прави се когато кръвоносният съд е по голям.
Лазерната фотокоагулация - светлинен лъч преминава през кожата, концентрира се в съда и го унищожава. Прилага се, когато съдовата мрежичка на лицето е тънка и не много интензивна

Масажи
Можете да накарате червените петна по лицето да поизбледнеят и с чести леки масажи с успокояващ крем, без да теглите кожата. Масажът ще активизира кръвообращението и раздвижи застоялата кръв.Масажи не бива да се правят ако разширяването на капилярите вече е напреднало.

Kozmetikata.com