Новини

Дари коса - подари перука на онкоболен

  • 16.07.2012
  • Автор: Светлана Илкова
Новини, Дари коса - подари перука на онкоболен

Ако някой е решил да се раздели с дългата си коса през горещите летни дни, е добре да знае, че тя може да се използва за една благородна кауза. Асоциация за превенция на рака "Промени живота си сега" приема дарения във вид на коса, от която безплатно изработва перуки и ги подарява на онкоболни, които нямат възможност да си ги закупят.

Всеки, който иска може да подкрепи каузата на асоциацията, като дари поне 100 г коса, която може и да е боядисвана, но с дължина на косъма поне 20 см. Косата трябва да се изпрати на адрес: гр. София, ул. "Хан Аспарух" 7, салон "Магама". До момента шест жени са дарили коса, от която са направени две перуки за болни жени. За изработването на една перука са необходими около две седмици, а хубавите перуки от естествена коса са скъпи. Цената им варира между 500 и 1 000 лв. и не всеки, който действително се нуждае от перука, може да си позволи да я има.

Oснователката на Асоциацията и професионален перукер Вили Боршукова споделя от своя опит, че именно загубата на коса е много силно травмираща за болните от рак. "Някои от тях се притесняват дори повече от факта, че са без коса, отколкото от самата болест! Но загубата на косата е решим проблем! Ние от Асоциацията правим така, че всеки, който е дарил коса да има пряк контакт с болния човек, за когото е изработена перука от нея. И този контакт като подкрепа към болите също е много важен!"