Домашна козметика

Маска против пърхот с кисело мляко

  • 29.05.2012
  • Автор: Светлана Илкова
Домашна козметика, Маска против пърхот с кисело мляко

Домашна козметика, Маска против пърхот с кисело мляко

Лющенето на кожата на главата се дължи на бързото размножаване на микроскопичната гъбичка Malassezia Furtur. По-често се появява при мазните коси и се лекува със специални шампоани и продукти против себорея и пърхот.

Причините за появата на пърхот, са много. Могат да бъдат вътрешните нарушения в организма – хормонални, нервни, имунни, инфекциозни заболявания, наследствена предразположеност, хранителна алергия, нерационално хранене, липса на витамини, стрес и преумора. Или външни  въздействия, като замърсена околна среда, атмосферни условия, лоша хигиена, ползване на некачествени лакове, гелове, бои за коса и др.

Един от най-добрите продукти, помощник в борбата с пърхота в домашни условия, е киселото мляко. Даваме ви две лесни рецепти, които отнемат по-малко от час.

* Кожата на главата се масажира с пълномаслено кисело мляко 10 минути. След това се увива с хавлиена кърпа за 30 мин. Накрая косата се измива обилно с хладка вода.

* Смесете 1/2 ч.ч. пълномаслено кисело мляко с 2 с.л. зехтин и един разбит жълтък. Разбъркайте добре сместа и я нанесете върху суха коса. Оставете да престои 30 мин и изплакнете обилно с вода. Освен, че намалява пърхута, тази маска подхранва отлично косата и заздравява скалпа.

Kozmetikata.com