Грижа за Тялото

Овесената пудра

  • 10.01.2012
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Тялото, Овесената пудра

Грижа за Тялото, Овесената пудра

Грижа за Тялото, Овесената пудра

Грижа за Тялото, Овесената пудра

Овесената пудра (Hydrolyzed Oat Powder) става все по-популярен ингредиент, който се използва в козметичните средства на пазара, така и в домашните.

А това съвсем не е случайно, защото овесът съдържа голямо количество витамини от група В, аминокиселини, минерали (желязо, кобалт, манган, фосфор), а също витамини А, Е, К. В овесените зърна се съдържат също и вещества, необходими за формирането на протеиновата структурата на кожата - цинк и силициева киселина.

Как се приготвя овесена пудра
Овесената пудра се изготвя с промишлени способи с помощта на хидролиза на овесено брашно, като при това в разтворима форма преминават всички активни вещества.
Стандартният прашец от овес съдържа белтъци и олигозахариди, около 5% бета-глюкани, които стимулират естествените защитни функции на кожата. 

Може да откриете овесена пудра в специализирани магазини или да си я приготвите самостоятелно.
Овесената пудра се използва за подобряване свойствата на лосиони, скрабове и кремове. Кожата след нанасянето на козметични средства с овесена пудра става копринено гладка, нежна и равна.

Приблизителният състав на овесената пудра:
55-60% нишесте
15% белтъци
5-6% бета-глюкани
3-6% липиди
фитат, фенолни киселини (антиоксиданти).

Овесената пудра е натурално хигроскопично вещество с научно доказани способности към интензивно хидратиране на кожата. Пудрата не само намалява бръчките, подобрява имунните функции и еластичността на кожата, но и обезпечават здравината и способността на готовите козметични продукти, като се явява ефективен сгъстител.

След използването на крем и лосион с овесен прашец на повърхността на кожата се образува тънък слой, защитава я от агресивните въздействия на околната среда. 

С клинични изследвания е доказано, че когато овесените бета-глюкани проникнат в долните слоеве на епидермиса, подпомагат омекотяването на кожата и изглаждат бръчките.

Овесената пудра съживява, подмладява и защитава кожата от влиянията на ултравиолетовите лъчи, като стимулира производството на колаген.

Изключителните успокояващи и овлажняващи свойства позволяват да бъде включена в състава на козметиката за чувствителна и проблемна кожа, за облекчение на кожни раздразнения при алергии, екземи, псориазис, зачервявания и пъпки. Може да се използва в детската козметика за отстраняване на обриви.

Козметичните средства произведени с овесена пудра са много разнообразни – от почистващи средства, душгелове и скрабове през слънцезащитни средства и детска козметични кремове и млека. Също така противовъзпалителни средства за лице, регенериращи кремове,  околоочни, дневни подхранващи и хидраиращи средства за ръце, лице и тяло.
Препоръчителната концентрация в различните козметични състави е от 0.5% до 5%

Ако я добавяте в домашни условия е необходимо преди използване да се напоена в оставена до стайна температура преварена вода в продължение на час – час и половина, и едва след това да се използва за изготвянето на козметични средства. При попадане в гореща вода се образуват топчета, приличащи на "рибешки очи" – прекалено бързата поява на набъбване на молекулите отвън не позволява те да се увеличат отвътре.

Въпреки че след набухването овесения прашец може да бъде изложен на загряване, ако трябва да бъде прибавен към шампоан, това не е препоръчително, защото понякога може да се получи проблем със съвместимостта му с повърхностноактивните аниони.

За да добавите оптимална устойчивост, се препоръчва в продължение на час-час и половина да се напоява овесената пудра в хладка вода, след което да се добави в козметичното средство при температура под 45ºС. Овесената пудра е силно хигроскопична, затова е добре да се съхранява в херметично затварящ се съд, за да се избегне овлажняването й.

Kozmetikata.com