Грижа за Лицето

Козметика с трюфели

  • 08.11.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Лицето, Козметика с трюфели

Грижа за Лицето, Козметика с трюфели

Грижа за Лицето, Козметика с трюфели

Грижа за Лицето, Козметика с трюфели

Грижа за Лицето, Козметика с трюфели

Грижа за Лицето, Козметика с трюфели

Грижа за Лицето, Козметика с трюфели

Първите сведения, в които се споменават трюфелите са още в Римската империя. Но тъй като науката дълго време не е могла да обясни произхода им, те са обгърнати от мистичен ореол: някои са ги разглеждали като "дегенеративен продукт на земята", някои са ги определяли като "дяволска и вещерска храна".

Но това въобще не попречило трюфелите да останат ценен деликатес, присъстващ в почти всичи времена на трапезата на знатни и кралски особи.  

Биологичната тайна на трюфелите е разкрит едва през 1831 г., когато известният италиански ботаник Карло Витадини в своята Monographia Tuberacearum определя трюфелът като живееща под земята гъба.

"Черни и бели брилянти" – така наричат и до днес най-скъпите и редки гъби в света. Трюфелите са капризни – не обичат нито жега, нито студ, суша или прекомерна влага, предпочитат коренищата на конкретни видове дървета (дъб, липа, ива, топола) и се крият на дълбочина 30 см. под земята. Берат се в строго определено време от годината и само с помощта на животни, специално обучени за това.

За най-ценни се смятат белите трюфели (Tuber magnatum pico) от Пиемонт (Италия). Именно тази разновидност на гъбата са си подарявали в своето време Чърчил и Кенеди, Мерлин Монро и Никита Хрушчов.

Класификацията на различните видове трюфели се базира на формата, размера, цвета, орнаментиката на обвивката, мекостта, вкуса и аромата. Цветът на меката маса може да варира от бял до кафяв, зелен, розов, сив и черен.

Трюфелите – безценен, изискан продукт, който вече се използва и в козметичната индустрия. В маски, масла и серуми, създадени на основата на тези гъби, влизат само елитните бели и черни трюфели, растящи в северна Италия и Франция.
Те са богати на аминокиселини, минерални соли, магнезий и протеини. Сред особените им свойства трябва да се отбележи нейната висока ефективност.

Дългогодишните научни изследвания, провеждани в университетите в Павия и Катания свидетелстват, че трюфелите оказват комплексно въздействие на кожата.

Кога помага трюфелната козметика
Преди всичко, тя е актуална за зрялата и старееща кожа, в качеството на интензивна профилактика на стареенето, в борбата с дълбоките бръчки, при решаването на проблема с фотостареенето и хиперпигментацията. Процедурите са подходящи за чувствителна кожа, могат да се назначат даже и на мъже.

Трюфелотепарията повишава еластичността на кожата, намалява дълбочината и количеството на бръчките, подпомага изсветляването на пигментните петна, има действието на мускулен релаксант, опъва кожата.


Процедурата може да се състои от ползването на няколко продукта. Серум на основата на екстракт от черни трюфели помага за създаването на лифтинг ефект (той възниква непосредствено след нанасянето и се запазва в продължение на няколко часа). Серум на основата на бели трюфели осигурява избелването на кожата, тъй като гъбите съдържат два силни инхибитора на тирозиназата – фермент, който участва в синтеза на меланин и отговаря за образуването на пигментните петна (първите резултати обикновено се наблюдават след месец ползване).

Стимулиращата маска на основата на черни трюфели притежават антивъзрастови свойства, а трюфелното масло хидратира и подхранва зрялата и стареещата кожа, при лек масаж притежава  защитно действие.

Kozmetikata.com