Свободно време

Възрожденско очарование в ресторант "Хаджидрагановите изби"

  • 05.03.2008
  • Автор: Светлана Илкова
Свободно време, Възрожденско очарование в ресторант

Свободно време, Възрожденско очарование в ресторант

Свободно време, Възрожденско очарование в ресторант

Свободно време, Възрожденско очарование в ресторант

Свободно време, Възрожденско очарование в ресторант

Свободно време, Възрожденско очарование в ресторант

Случвало ли ви се е когато слушате някоя стара българска песен да успеете да доловите магията на едно друго време, което обаче е не по-малко истинско и не по-малко близко като усещане. Едно време, в което всеки българин може да открие корените си и от което може да черпи мъдрост и да получава отговори. За съжаление малко моменти са достатъчно предразполагащи за едно такова "пътуване" назад към началото.

Безспорно важен фактор за това е атмосферата. Най-лесният начин да пренагласиш сетивата и мислите си е да се поддадеш на влиянието на обстановката.

Всеки посетител на ресторант "Хаджидрагановите изби" има възможността да се потопи в една друга реалност – тази на Йовков, Каравелов, Вазов, тази на предците ни и на миналото...

Всичко започва с "летящата" пъстра каручка на входа... като в истинска приказка. Предверие... и още с отварянето на вратата сякаш влизате в гостоприемен български дом от миналото. Вити стълби... и се озовавате на трапезата на Каравеловите дядо Либен и хаджи Генчо. Мирише на дърво и на вкусно приготвени ястия...

Чудните дърворезби и рисунки по стените и таваните разказват истории, които красивите носии и предмети от бита на "старите" българи онагледяват, както и показват онази България, с която се гордеем и която обичаме. Тази България, която дори да не помним познаваме.

Сепаретата в ресторанта са самостоятелни и подредени като отделни чардаци, опасани с шарените възглавници на миндерите, които, съвсем като в някое китно българско село, създават, колкото условие за лично пространство, толкова и гледка към съседите (по сепаре). Все пак ние, българите като нация обичаме празниците, особено когато са споделени. Спомнете си колко често си казваме "Наздраве!".

А какво е едно "Наздраве!" лишено от аромата на хубаво вино? Всяка трапеза става по-богата и всяка вечеря по-приятна, придружена от звъна на чашите, пълни с омайната течност. "Хаджидрагановите изби" разполага с богата, грижливо подбирана колекция от вина от различни краища на България.

Всичко в ресторанта говори за истински култ към виното – подредените до стената бъчви и рафтовете с бутилки, резбованите гроздове, както и пресъздадената легенда за пътя, който извървява виното от древността до днес.

Кухнята предлага истински труден избор, между изкусноприготвените ястия по стари български рецепти, както и възможността да бъдете поставени пред вечната дилема за началото: "кокошката или яйцето", стига да поръчате един от специалитетите "Пиле в яйце".

А за да бъде насладата от преживяването пълна и истинска, ресторантът разполага с жива музика. Там имате възможност да се понесете по мелодиите с уникално българско звучене на песните, създадени от предците ни и да се заслушате в текстовете, предавани от уста на уста като истинска тайна през годините, поколенията, вековете...

"Хаджидрагановите изби" предлага атмосферата на уютния български дом, където всеки гост е скъп, а трапезата е винаги гостоприемна.


Ресторант "Хаджидрагановите изби" е на улица "Христо Белчев" 18
работи всеки ден от 11.30 до 02.00
Телефон за резервации: 981 81 48

www.izbite.com

От Гергана Кангалова