Естетична хирургия

Пластичната хирургия като научна дисциплина

  • 14.07.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Естетична хирургия, Пластичната хирургия като научна дисциплина

Естетична хирургия, Пластичната хирургия като научна дисциплина

През 1972 г., за да избегне изпращането си във Виетнам, Хари Хорндески – бивш инженер, а в последствие известен американски пластичен хирург – започва да изучава механика. Като не намира призванието си в нищо друго освен в естетичната хирургия, Хорндески се посвещава в служба на култа към красотата. 

Още в далечната 1990-а пластичният хирург обръща внимание на това, че някои пациенти след успешно проведени пластики на корема без особени усилия продължават да понижават теглото си. Ако Хорнденски не бил инженер, едва ли е щял да се озадачи и да потърси отговор на въпроса "защо пациентите продължават да слабеят?". Той предположил, че чувството за сит стомах зависи от вътреутробното налягане.

Хари Хорндески винаги е работил на кръстопътя на своите професии – пластичната хирургия, механиката и инженерството.  Така той заимства няколко идеи от градското строителство и ги внася в редукционната мамопластика, после ги прилага и в абдоминопластиката.

Пластиката на корема предполага поставянето на шевове по лявата и дясната страни на фасция на коремните стени и техните последващи съединения.

Хорндески за първи път започва да укрепва фасция с помощта на синтетични мрежи, които усилват налягането в стомаха. Какво означава това?

Рецепторите, които се намират в стомаха, оценяват налягането, което оказват тези синтетични мрежи, като сигнал за напълването му. Този сигнал постъпва в мозъка, и на свой ред "изключва" желанието за ядене.

На определен етап от изследванията си, ученът включва в действие и още една наука – математиката, което му позволило да пресметне, какво количество консумирана храна се отразява на теглото на тялото.

И в резултат на многогодишните изследвания и усилен труд, е възможно Хари Хорндески да направи нов патент.

Kozmetikata.com