Грижа за Ръце и Крака

Здравето на вашите нокти

  • 14.01.2008
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Ръце и Крака, Здравето на вашите нокти

Грижа за Ръце и Крака, Здравето на вашите нокти

Ако ноктите ви са наранени и чупливи, причините най-вероятно се състоят в липсата на някои полезни и необходими за организма вещества, както и в начина ви на живот и естеството на работата. Вярвате или не, всичко, което правите, както и всичко, което ядете оказва влияние върху вашите нокти.
Ако искате да имате здрави нокти, значи трябва просто да се погрижите за тях.

Ноктите са съставени от:
Нокътна плочка – твърдата външна и покривна част.
Нокътна обвивка – кожата, която обгражда нокътната плочка
Основа (легло) – зоната под нокътната плочка
Кутикула (живец) – тъканта под нокътя

Ноктите растат по 0.1 милиметър на ден. Когато са здрави се нуждаят от 4 до 6 месеца, за да  се регенерират напълно. Но когато са увредени, този процес на регенерация може да се забави и дори да спре. При това положение, трябва да намерите причините и да ги отстраните:

Чупливост

Ако ноктите ви са лесно чупливи, вероятно се дължи на липсата на калций и витамин А.
Започнете да пиете повече мляко и включете в менюто си броколи, така ще върнете здравия вид на ноктите си.
Друга причина ноктите да се чупят е работата с агресивни почистващи и перилни препарати. Ако често използвате такива продукти задължително слагайте домакински ръкавици.

Разранени кожички

Ако често кожичките около ноктите ви се разраняват, това е признак за липса на витамин С, а също и за това, че организмът ви се нуждае от повече протеини. За да премахнете стърчащите кожички, в никакъв случай не ги откъсвайте, изрежете ги много внимателно с ножичка. За да предотвратите бъдещото им нараняване, винаги режете ноктите си в права линия.

Бели линии

Ако по ноктите ви се получават бели линии, значи се нуждаете от повече протеини.

Цепещи се нокти

Ако ноктите ви често се цепят, убедете се, че си набавяте достатъчно количество солна киселина.

Сухи нокти

Ако ноктите ви изглеждат твърде сухи и тъмни на цвят, нуждаете се от повече витамин В12. Освен това е добре да използвате лакочистител най-често 1 път седмично, защото ацетона в съдържанието му изсушава. Ако имате подобни проблеми по-добре използвайте лакочистител на базата на ацетата.

Бели точки

Ако по ноктите ви се появяват бели точки, организмът ви страда от липса на цинк. Но могат да се появят и при нараняване на нокътната плочка. Веднъж появили се, за да изчезнат, единственото, което можете да направите е да изчакате ноктите ви да израснат.

Напукване и лющене

Ако се лющят парченца от повърхността на ноктите - пийте повече вода.


Гъбички

Ако се появи черно, зелено или жълто оцветяване под ноктите, това е основен знак за наличието на гъбична инфекция. Благоприятна среда за появата им е непрекъснатия досег с вода, както и предпочитанията към изкуствените нокти. Ако попадате в тази група, най-добре вземете превантивни мерки – направете си смес от масло от чаено дърво и масло от евкалипт и мажете ноктите си, когато свалите изкуствените нокти, както и преди да ги залепите.

Изтъняване

Изтъняването се получава при носене на изкуствени нокти – те увреждат горния слой на естествената нокътна плочка.

Релефни ивици

При наличие на вертикални или хоризонтални релефни линии по ноктите, набавете си витамин В.
Вертикалното набраздяване може да се дължи и на липса на желязо.

Освен специализираните козметичните продукти, за да поддържате здравия вид на ноктите си се отнасяйте внимателно към тях. Не гризете ноктите си, нито кожичките около тях. Предпазвайте ги, когато работите в непосредствена близост до вредни и агресивни химикали и се убедете, че в менюто ви присъстват достатъчно количество витамини и минерали.

От Гергана Кангалова