За Устната хигиена

Храни за зъбите

  • 09.05.2011
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Храни за зъбите

За Устната хигиена, Храни за зъбите

За Устната хигиена, Храни за зъбите

За Устната хигиена, Храни за зъбите

За Устната хигиена, Храни за зъбите

За Устната хигиена, Храни за зъбите

За Устната хигиена, Храни за зъбите

За Устната хигиена, Храни за зъбите

Лекарите са уверени, че красивата усмивка се постига с правилна грижа за устната кухина. Това твърдение е трудно да се оспори, защото правилото за редовно посещение при стоматолог е необходимо да се съблюдава.

Но за да се случва това по-рядко е напълно реално. Достатъчна е ежедневната грижа. Оказва се, че някои продукти притежават способността да укрепват емайла и да избелват зъбите, да почистват плаката и значи да намаляват възможността от развитието на кариеси.

Сусам
Археологически разкопки потвърждават, че при тези древни племена, в чиито храна традиционно е била съставена в голяма част от семената на растенията, имали много здрави зъби. Семената на сусама отделят плаката и укрепват емайла и заедно с това са богати на калций, който предпазва от разрушаването не само на костите, но и на зъбите.

Какво да направите – два-три пъти в седмицата добавяйте в салатите или зеленчуковите блюда супена лъжица сусамени семена. Така ще получите допълнително 87 милиграма калций.

Сирене
Изследванията на френски учени показват, че за защита на зъбния емайл са полезни твърдите сирена. Те се отличават с ниско съдържание на сол и високо съдържание на калций и фосфати. Заради тези си свойства парче сирене помага да се поддържа нормалния pH-баланс в устната кухина, като не се допуска излишък на киселини, които  подпомагат размножаването на бактерии. А калция и фосфора, с които сиренето снабдява организма, укрепват емайла.

Какво да правите – вместо сладък десерт свикнете да изяждате 15-грамово парче сирене (с размери 2х2 см) след обяд и вечеря като защитно средство за зъбите.

Киви
Тези не големи плодчета съдържат витамин С повече, отколкото другите. Например, едно от тях е напълно достатъчно, за да покрие почти напълно дневната ви необходимост от витамин, който е изключително важен за здравето на венците. 
Научни изследвания показват, че при дефицит на витамин С
в организма се понижава производството на колаген, тъканите стават по-уязвими на бактерии, получава се кръвотечение на венците, може да се развие пародонтит.

Какво да направите – сутрин заедно със закуската едно резенче киви ще бъде повече от достатъчно.

Магданоз
Няколко свежи листенца магданоз или мента прекрасно освежават дъха. В тези растения има много лесно изпарими етерични вещества, които заедно с кръвопотока бързо достигат дробовете и освежават издишвания от вас въздух, като действат подобно на дезодорант.

Какво да направите – добавяйте в готовите блюда една-две супени лъжици ситно нарязан пресен магданоз или мента.

Целина
Английски медици от Оксфордската болница Джон Радклиф са доказали, че целината е много полезна за здравето на зъбите. Ако се употребява всеки ден, тя защитава двойно зъбите. Първо, листата на целината се нуждаят от продължително предъвкване, по време на което отделяната слюнка неутрализира бактериите. И второ, в процеса на дъвчене се масажират венците, а зъбите се почистват от плаката.

Какво да направите – един път на ден като отделно хапване дъвчете стрък целина или малък морков. Или добавяйте целина в салатите и смесвайте с прясно сирене или с марули.

Kozmetikata.com