Аромати

Изкуството да избереш аромат

  • 02.01.2008
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Изкуството да избереш аромат

Аромати, Изкуството да избереш аромат

Аромати, Изкуството да избереш аромат

Ароматът има свойството да съхранява (както и да предизвиква) спомени. Обонянието е едно от трите ключови сетива, които играят съществена роля при разпознаване. Избирането на "собствен" аромат е истинско изкуство на себеизразяване.

Да усещаш с обонянието

Най-добрият избор в играта на съблазняване са ориенталските аромати. Най-разточителен и опияняващ от всички парфюми - източният съдържа мирис на цветя като – българската роза, жасмин, туберозa, както и мистериозни мускусни и дървесни аромати. Базовите нотки са силни, сексапилни аромати като амбра, ванилия, пачули, мускус, сандалово дърво.

На ориенталското огнено привличане залагат парфюмерийни марки като Dior, Estee Lauder, Lancome, Tommy Hilfiger.

Класическата елегантност

Класическите аромати са характерни с блестящи качества и със съставки, които трудно можеш да дефинираш, защото сливането между тях е съвършено и цялостта е абсолютна. Тези парфюми излъчват елегантност и оригиналност. Обикновено притежават тръпчиви връхни нотки, последвани от истинска цветна омая и накрая завършват в мек, топъл аромат.

Класиката е истинска цел на дизайнерите от Ralph  Lauren, Givenchy, Elizabet Arden.

Близо до природата

Най-голямата разлика между спортното излъчване и естественото е в парфюма. Спортният аромат е ведър и цитрусов, докато природният е по-скоро дървесен и земен. Хората, които живеят в хармония с природата странят от сложни, синтетични аромати. Това са открити и откровени хора, които целят неподправената, чиста наслада.

За хармоничното общуване с природата са помислили от Chanel и Jo Malone.

Спортът – начин на живот

Категорията "спортна натура" е съвсем нова, но появата й е естествен резултат от еманципацията на жените. Сравнително отскоро работещите момичета се втурнаха да тичат сутрин в парка (или на пътеката) и да включват в ежедневните си задължения фитнес програмата. Това са силни и борбени характери, чиито аромати са предимно освежаващо чисти и зелени с преобладаващи цитрусови нотки (като бергамот, портокал, лимон, мандарина) или свежи (като този на океана). Често това са унисекс продукти, за хора с интензивен начин на живот.

Спортът е олицетворен от Adidas и DKNY.

Кодова дума: "Флирт"


Романтичните аромати са различни от чувствените такива. Техният фокус е върху меките цветни нотки на люляк, теменуга, лилия. Докато чувствените включват екзотичните цветни аромати на тубероза и жасмин с базовите нотки на ванилията, например. Мислете за романтичния аромат като за невинна чувственост, която изпраща изкусни фини съобщения.

Флиртът е начин на себеизразяване, начин на мислене и светоусещане и начин на живот. Това е заложено в парфюмерийната индустрия на марки като Calvin Klein и Bloom.

Когато избирате:


- Не пробвайте повече от три аромата наведнъж, за да не заблудите обонянието си и да направите грешен избор.

- За да усетите интензитета на един парфюм, запушете едната си ноздра и вдишайте аромата през другата.

- Първо пробвайте мостра (най-добре хартиена лента). Разходете се, за да можете да усетите постепенно всички нотки на аромата.

- Не слагайте парфюм в косата си. Мастните жлези на скалпа правят аромата твърде остър.

От Гергана Кангалова