Аромати

Парфюмерийни традиции

  • 29.04.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Парфюмерийни традиции

Аромати, Парфюмерийни традиции

Аромати, Парфюмерийни традиции

Аромати, Парфюмерийни традиции

Аромати, Парфюмерийни традиции

Аромати, Парфюмерийни традиции

Аромати, Парфюмерийни традиции

Аромати, Парфюмерийни традиции

По рафтовете може да се срещне парфюмерия от най-различни краища на света – Франция, Щатите, Япония, Бразилия. С какво се отличават ароматите на различните страни и какви характерни черти притежават.

В парфюмерията обикновено се открояват два основни представители – френската и американската ароматна продукция.
Наричат Франция – кралица на парфюмерийното изкуство. Френската парфюмерия се различава от всички останали с богата си история – във Франция през 17 век започва производството на това
, което сега наричаме парфюм. Ароматната традиция там предполага тристепенно развитие на уханието – връхова нотка, после сърцевина и базова нотка.

Във Франция се смятало, че парфюмът е най-важният интимен аксесоар, затова парфюмеристите се стараят да разработят аромата така, че в съчетание с кожата на един човек той да се разкрива различно, от това на друг.

Американската парфюмерия като самостоятелен стил е изграден в средата 20 век, с появата на пазара на Estee Lauder и Elizabeth Arden. Щатските парфюми са универсални – ухаят практически еднакво върху всички, при тях няма деление на нотките.
Това се харесва на много хора, ароматът се оказва по-цялостен, затова в последно време американската традиция придобива такова влияние, че все повече френски парфюми се изпълняват в този стил, например Angel от Thierry Mugler, Organza Indecence от Givenchy.

Освен френската и американската парфюмерия, съществуват също други достатъчно интересни и самобитни парфюмерийни традиции. 

Много стара е италианската парфюмерия, която се е развивала паралелно с френска и е заимствала много от нея. През последните 20 години тя все повече се ориентира към американските ароматни традиции.

Италианците повече от всичко обичат да пускат дълбоки, много сладки парфюми, осезаемо флорални и фруктови нотки, както и достатъчно пикантни. Такива аромати се смятат за сексуални и възбуждащи. Пример за италианската парфюмерия е едноименния аромат на Dolce&Gabbana, както и Laura by Laura Biagiotti, и Versace Woman.

Повечето френски и американски парфюмерийни къщи говорят за вековната си история, докато италианците се гордеят с това, че компанията им е млада и съвременна и ароматите й нямат нищо общо с това, което е било преди.
Те умело използват парфюмерийните си традиции
, които намират отражение в ненадминатото чувство за красота и стил. В Италия понятието "красота" се развива в продължение на векове и е свързано с всички сфери – скулптура, живопис, литература.

Скъпоструваща авторска парфюмерия в Германия се появява първоначално в края на 70-те години на 20-ти век. Немската парфюмерийна традиция, ако не броим  съпричастността й към историята на одеколона, се случва до голяма степен, благодарение на появата на дизайнерски компании като Jil Sander, Escada, Joop!

Немската парфюмерия избягва преобладаващи модни флорални акценти и ве по-явно избира собствен неповторим почерк. Трудно е да се каже, към коя от традициите се доближава най-много, ясна линия няма. Такива парфюми като тоалетната вода Escada Sentiment, Sander Pure от Jil Sander, Innocence от Chloe  са характерни представители на немските ароматни тенденции.

Японската парфюмерия става известна с признанието, което получават японските дизайнерски облекла, а също и популяризирането на марки като Shiseido.

Самите японци обикновено не ухаят много, затова и творенията им са достатъчно сдържани.
Японската парфюмерия не изглежда по европейски шикозна, но също е достатъчно скъпа, а това не е случайно. В японски козметичен магазин, човек може с часове
да се любува на изискани линии, поставени в обикновени бутилки, но изпускщи възвишени аромати.

В Япония умеят да отбелязват и ценят красотата на всеки миг. Ароматите са флорални, флорално-океански, аромати на зеленина и свеж въздух, по-рядко са дървесни, и почти не са сладки, източни. Ще припомним ароматите на Kenzo, Issey Miyake, Yohji Yamamoto.

Като отбелязваме парфюмерията на Kenzo, прекрасно осъзнаваме, че самия дизайнер живее във Франция и ароматите за него се създават там, както и за останалите японски дизайнери, но философията и подхода към композирането им е осfбен и неразривно свързан с Япония.

Всички парфюмерийни традиции са богати и интересни по своему. Затова за да се спрете на една, опитайте от всички тях.

Kozmetikata.com