Аромати

Аромати на страстта

  • 10.12.2007
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Аромати на страстта

Аромати, Аромати на страстта

Ароматът има силата да изиграе огромна роля във всяко ново начало. А при започването на нов романс е един от най-силните индикатори и стимули. Спомените за определен мирис са едни от най-дълготрайните в архива на паметта. Когато асоциираме някого с определен аромат, то ние помним този именно аромат много след като дори престанем да срещаме човека. Понякога, години по-късно, долавяйки познатия мирис, това може да подейства като сигнал и така неусетно да ни залее океан от спомени.

Факт е, че е достатъчен само обонятелен стимул, за да възбуди желание. Алан Хирш (Чикаго) прави изследвания върху обонянието на хората, с цел да установи колко широк е диапазона на ароматите, действащи като афродизиак и повишаващи либидото. Резултатите са достатъчно странни и: при 5 % от хората е предизвикал възбуда ароматът на пица със сирене, при 9 % - този на пуканки с масло, а цели 40 % са повишили либидото си под въздействието на мириса лавандула, както и на тиквен пай.

В животинския свят феромоните са индивидуален "белег". Те им помагат да се идентифицират едни други, както и в избора им на подходящ партньор с имунна система, различна от собствената им, за да увеличат шанса си за създаване на здраво поколение. Животните притежават специален орган, разположен в носа, който разпознава кодовете на ароматите.

При нас хората, обаче е различно. Не всички притежаваме този сложен "апарат" за идентификация. И въпреки това, феромоните са в основата на много наши връзки и взаимоотношения.

Имаме като пример следното изследване: участват двама еднояйчни близнаци, единият, от които е напръскан с феромони, отиват в бар. Резултатът е такъв, че интересът на противоположния пол към втория е цели три пъти по-голям.

В историята много от познатите аромати са обявявани за афродизиак. Още в Библията се говори за мириса на нарда и силата на неговото въздействие. Есенцията се добива при обработка на корените му и дестилация. За времето си е бил истински луксозна и невероятно скъпа стока.

Днес парфюмерийната индустрия добре познава силата на различните афродизиаци и умело ги използва. Ето някои от най-популярните измежду тях:

Роза
Великолепен, женствен, силен, сладък, цветен аромат. Съчетава се умело със сандалово дърво, пачули, жасмин, здравец.

Сандалово дърво
Топъл и дървесен аромат. Комбинира се успешно с пачули, джинджифил, градински чай, роза, здравец, лавандула, жасмин.

Жасмин
Екзотичен, сладък, плодов, цветен. Съчетава се с пачули, сандалово дърво, градински чай, всички цветни и цитрусови аромати, като лавандула, роза, здравец, лайм, мандарина. Еуфоричен и стоплящ аромат.

Джинджифил
Топъл, пикантен, остър. Успешно се съчетава със сандалово дърво, пачули, роза. Стоплящ е и стимулиращ.

Лавандула
Свеж, чист, цветен. Смесва се с повечето познати аромати, но най-вече с градински чай, сандалово дърво, здравец, жасмин.

Пачули

Силен и земен. Комбинира се със сандалово дърво, градински чай, джинджифил, роза, здравец, лавандула, жасмин.
 
От Гергана Кангалова