Аромати

Вечната мода на сложните аромати

  • 28.01.2011
  • Автор: Светлана Илкова
Аромати, Вечната мода на сложните аромати

Аромати, Вечната мода на сложните аромати

Аромати, Вечната мода на сложните аромати

Аромати, Вечната мода на сложните аромати

Аромати, Вечната мода на сложните аромати

Аромати, Вечната мода на сложните аромати

Аромати, Вечната мода на сложните аромати

В света съществуват огромно множество аромати, като всеки от тях намиря своите любители и купувачи. Някои жени предпочитат силните парфюми, други по- ненатрапчивите.

Като знаедно с това нито един специалист не отделя определена група пред друга, но със сигурност има фаворити, които завоюват любовта и признателността на публиката. Но така или иначе, три основни групи държат лидерството по най-популярни и именити аромати: шипрови, алдехидни и източни. На какво ли се дължи тази всеобща привързаност?

Малко история
Парфюмерия се е ползвала много преди появата на дестилационния куб, който помага за създаването на ароматите в съвременното разбиране на тази дума. Отаначало такава роля са играли различни етерични масла, благоухания и отвари. Те естествено не се отличавали с голяма издържливост и силен аромати, което принуждавало хората, които ги използвали да купуват благоухания в огромни количества.

След това било Средновековието, което не случайно историците наричат тъмно: в тази епоха нищо не трябвало да "осквернява" естествения аромат на човешкото тяло. А в съчетание с незадължителни водни хигиенни процедури били същите.

През 17-ти век в двора на френския крал Людовик XIV, наричан още Кралят Слънце, били измислени различни парфюмерийни средства. Въпреки това по силата на навика и по някакви други причини придворните все така не особенно сползвали вземането на вана, затова ароматите били създавани силни, за да заличат естественото "благоухание" не немитото тяло.

Модните историци предполагат, че именно от тази нужда се получава и влечението към силната парфюмерия.
През 21 век силните аромати се отнасят традиционно към шипровото семейство
, източните аромати и алдехидните парфюми.

Шипровото семейство
Този клас в световната практика на парфюмерийното изкуство носят названието кипарисовите аромати. Прародителят на тази група парфюми е парфюмът Chypre от Coty, който е станал символ на това семейство парфюмерийни изделия, където доминират свежите цитрусови нотки със следи от дъбов мъх и пачули.

Много хора се подвеждат, като предполагат, че названието на аромата се превежда като Кипър. В крайна сметка, както потвърждават модните историци, аромата първоначално се асоциира с дърветата, растящи в Средиземномморието, затова получава и названието Chypre – френското название за кипариси, с които буквално е осеяно крайбрежието му. 
Ред известните шипрови аромати са такива шедьоври, като Mitsouko на Guerlain, Donna на Trussardi и Miss Dior на Dior.

Източните аромати
В тази група доминират известните съблазнителни аромати, напомнящи за Персия, екзотичните цветя, смолата, подправки,
балсами ...
От тази група най-изразителни са Must на Cartier, Coco Mademoiselle на Chanel, Shalimar на Guerlain и Opium на YSL.

Алдехидната група

Парфюми със устойчив, наситен и тежък аромат. Уникалността на тази група се състои в използването на отделени по изкуствен път алдехиди от натурални ингредиенти. Първите най изместни парфюми с алдехиден аромат е Jicky на Guerlain и истинският шедьовър Chanel №5 на Chanel. Той получава признание и рзапространение благодарение на масирана рекламна кампания, чиито лица в различните периоди са Marilyn Monroe, Ali MacGraw, Candice Bergen, Lauren Hutton, Jean Shrimpton, Catherine Deneuve, Carole Bouquet, Estella Warren и Nicole Kidman.

Как се използват силните аромати
Често през 21 век жените предпочитат да използват в ежедневието си спокойни и въздушни флорално-озоново-свежи аромати, които не разсейват при работа в офиса и не дразнят колегите. Но за вечерта стилистите препоръчват да се "обличат" именно силни парфюми.

Причините са няколко

Те по принцип са по-издържливи

Обонянието на партньора след няколко питиета осезаем се притъпява и той може да не усети вълнуващия аромат

Елегантните облекла се нуждаят от съответното ароматно допълнение – аксесоари и любимото вечерно ухание

При избора на силни парфюми трябва да се вслушате изключитено в обонянието си, тъй като арматът е богат и наситен и неговото не помирисване може да завърши с главоболие.

При такива аромати има един съществен недостатък – цената, която е достатъчно висока. Но в крайна сметка, не всеки ден може да се обвиете в блясъка на нещо подобно.

Kozmetikata.com