СПА и Релакс

Аюрведа

  • 15.11.2007
  • Автор: Светлана Илкова
СПА и Релакс, Аюрведа

СПА и Релакс, Аюрведа

СПА и Релакс, Аюрведа

СПА и Релакс, Аюрведа

СПА и Релакс, Аюрведа

Индийският масаж е уникален по рода си, защото целта му е не само отстраняване на физическия дискомфорт, а и своеобразно "лекуване" на душата. След подобна процедура цялото ви тяло е отпочинало, а духът ви е успокоен. Заедно с премахването на напрежението от раменете, лицето, врата, се подобрява циркулацията на кръв и напрежението изчезва. Този вид масаж не причинява болка, целта му е пълна релаксация и действително приятно изживяване. За това е препоръчителна при най-различни ситуации, включително лека депресия, подтиснатост, намалява стреса...

Аюрведа – Широдара

Toва е древен индийски масаж, чиято цел е възстановяване на енергията, събужда ума, а за тялото предизвиква истински пълен релакс. Нежна струя от топло и галещо масло постепенно се излива върху точно определена част от челото (в зоната на т.нар. трето око), предшествана от деликатен масаж на главата, тила и раменете. Този метод успокоява духа, намалява нивото
на стрес и доставя усещане за пълно спокойствие. Тази процедура много често предизвиква повишена умствена активност. Тази терапия е подходяща при безсъния, страх и напрежение, повлиява положително някои форми на депресия, възстановява и укрепва централната нервна система. Едновременно с Широдара се наслаждавате и на професионален масаж на дланите и стъпалата.

Какво представлява?

От Санскрит "Shir" означава глава, а "Dhara" означава изливам.
Широдара е бавнотечаща постоянна струя  на топло масло, екстракти и лечебни отвари върху точно определена точка от челото (трето око), следван от нежен масаж на скалпа.
Специалното масло за Широдара, което предварително се подгрява, е смес от:
Масло от пшенични кълнове, което овлажнява и подхранва кожата.
Витамин Е – служи като мощен антиоксидант, предпазва от появата на свободни радикали.
Сусамово масло – студено пресовано, богато на витамини и минерали.

Според Аюрведа най-подхранващото от всички масла, полезно за мозъка, подхранва цялостно тялото и ума, подпомага всички нерви и ментални функции. То е най-доброто средство за масаж на главата и краката.
Терапията продължава около 30 минути и може да бъде приложена най-малко 7 пъти за постигане на оптимални резултати (един-два пъти седмично, според диагнозата) и 50 минути при продължение с масаж на главата, раменете, врата, лицето, стъпалата и ръцете.

Аюрведа – Абхаянга


Древен индийски масаж на цялото тяло с подбрани затоплени масла. Масажът се фокусира върху успокояване на нервите, стимулиране на циркулацията и подобряване на лимфния поток. Този всеобхватен масаж елиминира токсините и вредните отпадъци от тялото и в същото време провокира снабдяването на клетките с хранителни вещества. По време на този масаж се използват дълбоки релаксиращи движения и се обръща изключително внимание на енергийни точки в нашето тяло. Осигурява проникването на маслата дълбоко в тъканите, елиминира токсините от тялото, укрепва и стяга тъканите, разхубавява кожата, подмладява, намалява стреса и напрежението, дарява ви с нова енергия и виталност.
Абхаянга е класическа Аюрведа терапия намалява вредното влияние от стреса, дълбоко релаксира, подобрява възприятието на всички сетива и облекчава чувството за тревога, безпокойство, страх и гняв. Подобрява концентрацията и качеството на съня, предпазва от смущения в нервната система. Прочиства токсините и засилва растежа на косата и яснотата на зрението. Методът се споменава в първия Аюрведа текст, написан преди 2000 години от лечителя Charaka.

По материали от интернет