За Устната хигиена

Профилактичните почистващи средства

  • 13.09.2010
  • Автор: Светлана Илкова
За Устната хигиена, Профилактичните почистващи средства

За Устната хигиена, Профилактичните почистващи средства

За Устната хигиена, Профилактичните почистващи средства

За Устната хигиена, Профилактичните почистващи средства

За Устната хигиена, Профилактичните почистващи средства

Сигурни сме, че всеки знае кои са видовете почистващи средства, ние просто ще ги припомним. Те са няколко основни групи – средства за хигиена (пастите за зъби), средства  за изплакване (зъбни елексири, разтвори и води за уста), средства за апликация (гелове), средства за втриване в тъканите на зъбите (пасти, гелове), средства за вътрешен прием (флуоридна сол, витамини и минерали).

Геловете за зъби
Гелове – средства за профилактика и лечение на основните стоматологични заболявания. Едновременно твърдата и течна структура на гела, го прави средство от ново поколение в областта на стоматологията. Както и твърдите тела, гелът притежава способността да се задържа на повърхността на зъбите, като осигурява обработката им с лекарствени средства.

Както и течностите, гелът е ефективен при апликационно въздействие и електрофореза. Особено ефективен е при прилагането за реминерализация на зъбите при различни заболявания на зъбния емайл. Това помага за бързото постъпване на лечебните вещества от гела в емайла на зъбите.

Конците за зъби 
Това са специални конци от синтетични влакна за почистването на контакната повърхност и междузъбните пространства. Ползването на конци позволява да се предотврати развитието на кариеси по контактните повърхности на зъбите и възпаление на венците. За да се увеличи тяхната ефективност, те се ароматизират и пропиват с флуорид.

Клечките за зъби
Използват се за почистване на междузъбните пространства и страничните повърхности на зъбите. Клечките се правят от дърво или пластмаса и са с различна форма и дължина. Това средство е особено ефективно при големи разстояния между зъбите, при наличие на торбички на венците или сред пародонтитна операция.

Пастите за зъби
Пастата – това е специална лекарствена форма, предназначена за хигиената на устната кухина, профилактика и лечение на заболявания. С помощта на пастата се осигурява ефективно почистване на зъбите и лечебно-профилактично въздействие. По тази причина в пастите се влагат абразивни, антибактериални, стимулираги и актини вещества.

Почистващото действие на пастите е необходимо за отстраняването на остатъци от храна, микроби и зъбна плака. С тази цел в състава им влизат дикалциев фосфат, натриев мета фосфат, алуминиев хидроксид, силициев диоксид и други подобни елементи.

Антибактериалните средства си включват в състава на зъбните пасти, за да въздействат на микрофлората в устната кухина и за удължаване на останалите свойства на въздействие. 

За понижаване кариесното действие на микрофлората в устата в състава на голяма част от пастите се включват и антисептици, като хлорхексидин, например. В днешно време активно се разработват и пасти, в чиито състав се съдържат ферменти, въздействащи на обмяната на веществата в устната кухина, които разтварят меката зъбна плака и остатъците от храна. Доста ефективни са и гелообразните пасти.

За да се повлияе на стоматити, възпаление на венците, пародонтит се използват зъбни пасти, съдържащи растителни добавки, биологично активни вещества, витамини, както и регулатори на обмяната на веществата.

Kozmetikata.com