Грижа за Косата

Пърхутът – враг № 1!

  • 08.10.2007
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Косата, Пърхутът – враг № 1!

Грижа за Косата, Пърхутът – враг № 1!

Грижа за Косата, Пърхутът – враг № 1!

Грижа за Косата, Пърхутът – враг № 1!

Причини

Скалпът е защитен от вредното въздействие на външните фактори от стотиците и хиляди кичури на косата и въпреки това той е податлив на много вредни влияния и проблеми. Пърхутът (себореята) е само един от тях.
Истината е такава – лошата хигиена и мръсната коса съвсем не са виновниците за появата на себорея. В действителност причинителите са организмите, които живеят на скалпа. Те са част от нормалната телесна флора, но още не е съвсем ясно защо понякога тези съвсем "законни обитатели" причиняват пърхут. Често роля играят хормоналните и сезонните промени. Но при някои хора себореята се изразява предимно през лятото, а при други – през студените сезони. Всичко е строго индивидуално.

Основен проблем


Пърхутът е заболяване, от което страдат милиони хора по света. Резултатът от раздразнението на организмите е появата на големи, бели, мазни люспи, които "крещят" – "Забележете ме!" от повърхността на любимата ви черна блуза.

По-малкото зло

Ако себореята е малко като количество и присъствието й е сравнително невидимо, може да се справите с него и вкъщи като си набавите шампоан против пърхут.
Ако имате такъв проблем, преминете на шампоани, които съдържат катран (за намаляване появата на неприятните люспи), цинк и салицилова киселина (заради ексфолииращия ефект). Дори при условие, че предпочитате козметиката ви за коса да съдържа само един от горепосочените продукти, имайте в предвид, че е добре да използвате всичките три. Но е необходимо периодично да ги сменяте, за да може скалпът да създаде толеранс към всичките тях.

По-голямото зло

При условие, че правите всичко възможно вкъщи, но се оказва безрезултатно – откажете се от черните блузи (белите люспи само ще се набиват на очи) и шампоаните за ежедневно третиране (те няма да ви помогнат). Запазете си час при дерматолог. Той ще ви препоръча най-подходящия за вас начин на лечение и ще ви помогне да изберете необходим за вашите коса и кожа медицински шампоан. Използвайте го ежедневно, с изключение само на тези една-две седмици, в които усетите подобряване, това е моментът да дадете "почивка" на скалпа си.

Двоен кошмар

Дори пърхутът да не води до косопад, не особено рядко срещано е явлението, той да се появи по време на косопад. Ако имате едновременно пърхут и косопад, най-добре се вижте с вашия лекар, за да определи подходящ метод и продукт за третиране. Не експериментирайте! И не чакайте проблемът да отмине сам.

Решение

Развитието на пърхутът може да се ограничи, чрез ежедневни грижи и правилна експлоатация. Миенето на косата с шампоан против пърхут е първото, което трябва да направите. Нанасяйте го с леки масажни движения и го оставете да действа поне 5 минути, така ще дадете възможност на съставките му да проникнат до скалпа.

И още...

Шампоаните против пърхут изсушават косата като "крадат" от естествената й влага. И за това, паралелно с тях е необходимо ежедневно да се използва балсам за коса, който да съдържа омекотяващи, заздравяващи и овлажняващи елементи.  Важно е старателно да изплаквате косата след нанасяне на шампоана, както и след балсама, защото остатъците от тях могат да спомогнат за усилването на пърхута.

От Гергана Кангалова