Естетична хирургия

Какво представляват дермалните филъри?

  • 01.10.2007
  • Автор: д-р Емил Бърдаров
Естетична хирургия, Какво представляват дермалните филъри?

Естетична хирургия, Какво представляват дермалните филъри?

Естетична хирургия, Какво представляват дермалните филъри?

Уважаеми читатели, KOZMETIKATA.COM предоставя на вашето внимание поредица от статии с любезното съдействие на д-р Емил Бърдаров, свързани с актуалната тема - дермални филъри:

1. Същност
2. Приложение

Същност:

Увеличаващата се продължителност на живота, стремежът към здравословен начин на живот, карат все повече хора да се интересуват от процедури, които да запазят или възстановят младежкия външен вид. В съвременното общество е факт,  че красивата външност е един от ключовете за успех в живота.

Стареенето на кожата е процес който се изразява в променени контури на лицето, формиране на повърхностни и дълбоки бръчки, смаляване и деформация на устните. Тези промени се дължат на загубата на подкожната мастна тъкан, намаления синтез на колаген, еластин и хиалуронова киселина - изключително важна за хидратацията на кожата.

Преди около 20 години около ¾ от процедурите, извършвани за подмладяване са били хирургични, докато в наши дни те представляват едва ¼ от всички терапии извършвани за подмладяване. Предпочитат се минимално инвазивни, с малък риск и кратко време за възстановяване процедури. Към тази група спадат дермалните филъри, инжекциите с ботулинов токсин, мезотерапията, микродемоабразиото, химическите пилинги, фотоподмладяването и др.

Какво представляват дермалните филъри?

Дермалните филъри са вещества от естествен или синтетичен произход, направени за инжектиране в кожата с цел попълване на бръчки, оформяне контура на лицето, придаване обем на устните и корекция на различни дефекти по лицето и тялото.

Видове дермални филъри

Те се разделат на три вида според трайността на резултата от терапията:
     - Временни /трайност на ефекта от 2 до 12месеца/ - те съдържат предимно хиалуронова киселина и са най-масово използваните поради тяхната безопасност.
     - Полу-перманентни /от 1 до 5 години/
     - Перманентни /не се разграждат/

Защо да предпочетем временните филъри?

     - Те имат по-малко  и временни  странични ефекти /особено тези съдържащи хиалуронова киселина/.
     - Висок риск от гранулом тип чуждо тяло и други тежки усложнения при перманентните и полу-перманентните филъри
     - Отпускането на кожата с възрастта  и смаляване на лицевия череп водят до промени в структурата на лицето, което изисква корекции адекватни към момента.
     - Промени в модата – например модата във формата и големината на устните се променя на всеки 5 години.
     - Невъзможност за инжектиране на друг филър, когато преди това е инжектиран перманентен или полу-перманентен, тъй като не са проучени възможните реакции между тях. Това лишава клиентите от възможността да се възползват от достиженията на съвременната наука и новите технологии.

Към настоящия момент най-широко използвани, най-безопасни са монофазните филъри, съдържащи кръстосаносвързана хиалуронова киселина, която е продукт на бактериална ферментация.
Приложението на перманентни и полу-перманентни филъри е силно ограничено, а в много държави употребата им не е разрешена , поради множеството им сериозни странични ефекти.


Д-р Емил Бърдаров - дерматолог

гр. София
ул. "Антон Павлович Чехов" 69
тел: (02) 971 36 98
        (02) 971 25 93