Домашна козметика

Хумата - вечният спътник на красотата

  • 16.11.2009
  • Автор: Светлана Илкова
Домашна козметика, Хумата - вечният спътник на красотата

Хумата се е изолзвала още в древни времена. Хумата овлажнява и тонизира, поглъща замърсяванията, извлича токсините, но едно от изключителните й свойства е да се споява с кожата и да разтваря мазнините. Това й качество  я прави  най- доброто природно средство за разкрасяване на кожата и косата, като приложението в козметиката датира от най-древни времена.  Хумата има чудесни лечебни свойства, благодарение на минералите и микроелементите, съдържащи се в нея.

Използване на хумата за маските за коса:
Ако имате увредена, изтощена и проблемна коса, ако тя се чупи лесно и "цъфти" често, ако няма нужния блясък и еластичност, измиването с глинена вода или третирането с маска ще я снабди с нужните минерални соли и ще нормализира функциите на кожата на скалпа. Използването на маска за коса с глина подхранва корените и  предпазва от появата на пърхут. Дори и косата ви да не е увредена или проблемна, ежеседмичното й третитиране с маска за коса с хума само ще я направи още по-красива и блестяща.

Използване на хума в маските за лице и тяло: Ако имате пъпчици, инфектирана и силно раздразнена кожа, стари и проблемни петна и ранички, маската с хума ще спомогне тези неудобства да отшумят и да се радвате на идеално почистена и тонизирана кожа със засилено кръвообращение и бърза обмяна.

Независимо от разновидностите, действието на всички глини е почистващо, ексфолиращо и тонизиращо с регулиране на мастната секреция и премахване на токсините от кожата (детоксифициращо). И все пак, в козметиката се използват различни хуми с разлчни цветове и респ. различно действие и сила. Различните цветове глина са резултат от няколко природни фактора: мястото на образуване на хумата, водите, които са я мили и специфичният състав от минерали и микроелементи.

Действие и приложение на различните цветове хума:


Бяла глина (каолин, порцелан) Тя е най-често използвана в козметиката. Бялата глина е много финна и е най-меката от всички типове хума. Омекотява кожата и прави косата мека и еластична, жизнена и бляскава. Богата е на минерални соли и силиций. Известна е още под името каолин, благодарение на минерала каолинит, който влиза в нейния състав. Бялата хума е подходяща е за всеки тип кожа – суха, мазна, смесена, чувствителна и нормална кожа.

Зелената хума (зелена глина) съдържа изобилие от полезни елементи – няколко важни минерални оксиди, магнезии, калции, калий, силиций, магнезий, фосфор, мед, селен. Оцветяването се дължи на железния оксид и разложеното растително вещество.  Зелената хума съдържа няколко елемента, които действат самостоятелно, за разлика от другите глини, в които елементите се комбинират и допълват. Зелената хума е с фина структура, което позволява пълното поглъщане на токсините, лесно разграждане на мазнините и напълно премахване на замърсяванията от кожата. Зелената глина е много ефективна при извличане на мазнините от кожат. Това й свойство я прави изключително полезна за мазната кожа на косата или тялото. Тя спомага за регулиране на мастната секреция и засилва оздравителните процеси на наранените зони.  Зелената хума е подходяща е за мазна и смесена кожа.

Синята хума (синя глина) снабдява кожата с кислород, има противовъзпалително действие и подобряват кръвообращението. Благодарение на уникалните лечебни свойства скрити в нейната минерална структураи микроелементи, тя оказва комплексно почистващо, противовъзпалително и антисептично действие. Използването и за козметични маски освежава, успокоява и тонизира кожата, подхранва корените на косата и способства за възстановяването им. Предпазва от появата на пърхут и възпрепятства косопада. Синята хума е подходяща е за всеки тип кожа – суха, мазна, чувствителна и нормална.

Използват се още жълта, червена и розова хума.

Жълта хума (жълта глина) Богата е на минерали и тонизира клетките. Подхранва нормалните и чупливи коси. Подобрява кръвообръщението на кожата и ексфолира и нежно я почиства. Жълтата глина не извлича прекомерно мазнината от кожата, ето защо тя е подходяща за използване предимно върху сухата кожа.  Подхранва  чупливите коси.  Жълтата хума е подходяща е за суха и нормална кожа.

Червената хума (червена глина) има високо съдържание на силикон и железен окис и традиционно се използва з a обновяване и подобряване свежестта и тургура на кожата. Също се използва против напукани капиляри, торбички под очите и като общо грижа за кожата.Червената глина е особено ефективна при  регулиране на мастната секреция на кожата, извиличане на токсините – детоксификация на кожата и ексфолиация. Използва се често за мазна кожа. Червената хума е най-подходяща е за зряла, проблемна и акнетична, дехидратирана, уморена и стресирана кожа.

Розовата хума (розова глина)
е традиционно използвана като тонизиращо и стягащо средство. Тя ексфолира кожата като подобрява кръвообръщението. Розовата хума почиства нежно и омекотява. Розовата глина е богата на железни окиси, които й придават прекрасния розов цвят. Подходяща е за маска на тяло, за стягане и тонизиране на бюста, бедрата, корема и горната част на ръцете. Розовата хума е подходяща е за суха, нормална, чувствителна и деликатна кожа.

Хумата, използвана като козметично средство се прилага външно под формата на маски за лице, маски за тяло и маски за коса или смес за измиване на косата.

Повечето глинени маски са подходящи за всеки тип кожа, но се препоръчва маските да се ползват предимно от хора със склонна към омазняване кожа.

Важни съвети при използване на хума:

1. Когато правите маска за коса, лице или тяло с хума, никога не оставяте тя да засъхва! Постоянно впръсквайте с пулверизатор вода, розова вода или лавандулова вода върху маската на лицето или тялото. Важно е през цялото време на престоя на маската тя да бъде мокра. Ако правите маска за коса, винаги нанасяйте върху мокра глава и слагайте найлонова шапцица, която да задържа влагата в кожата. Това е така, защото глината е хигроскопична, тя  е приятел на красотата докато е влажна, ако я оставите да изсъхне, тя ще изтегли влагата от Вашата кожа!
2. Не разбърквайте хума в метален съд.
3. Ако сте с боядисани коси, избягвайте маската с хума, за да не се отмие цвета на косата.
fammblog.com