Козметичен справочник

РЕЧНИК на термините в козметиката и съставките от А до Я

  • 10.03.2013
  • Автор: Светлана Илкова

Алантоин (Allantoin)

Алантоинът е ботаническа съставка, която често се среща в продуктите за грижа за кожата. Нейното предимство е способността й да успокоява раздразнената и зачервена кожа. Тази съставка е необходима на хора, които страдат поради чувствителност на кожата, акне, розацеа или екзема.

Агар

Представлява желатинова субстанция, извличана от водораслите и използвана в козметиката заради качествата й да изглажда и подхранва кожата.

Алгае

Вид водорасли - известни са над 20 000 вида. Използва се в медицината за направата на медикаменти за изключително широк кръг заболявания. За козметиката, те са основна съставка в много продукти, благодарение на уплътняващите агенти, задържащите вода агенти и антиоксидантите.Някои видове съдържат витамин А, протеини, витамин В1, желязо, натрий, фосфор, магнезий, мед и/или калций. Смята се, че алгае забавят стареенето и заздравяват кожата.

Алкалин

Всичко с pH по-високо от 7 е алкалин, а с такова по-ниско от 7 е киселина. Кожата има средно pH 5.5. Кожата може да бъде възпалена от продукт с pH 8 или повече. Освен това, когато в кожата има повече алкалин, това причинява акне.

Алое вера

Някои от съставките на алое вера, като гликопротеините, имат антивъзпалителни свойства и помагат за оздравяването на рани. В козметичните продукти алое вера се изпозлва и заради хидратиращия си ефект. Сред най-положителните свойства на растението са анти възпалителните, антибактериалните и антиоксидантните.

Алфа-липоева киселина (ALA)

ALA е мощен антиоксидант, който запазва младостта в клетките, предпазвайки ги от агресивните атаки на околната среда, които са причина за появата на бръчки. ALA е ефективна за клетките и при външната й употреба и това я прави добър боец срещу остаряването. Изследванията показват, че алфа-липоевата киселина не само предпазва кожата от нараняване, но и подпомага възстановяването й, дори с нейна помощ могат да се премахнат фините бръчки.

Алфа-хидрокси киселина (АНА)

Алфа-хидроксикиселините са плодови киселини и действието им е свързано с ексфолиране на горния слой на епидермиса, възстановявайки влажността и повишавайки способността на кожата да абсорбира останалите съставки. Алфа-хидроксикиселините се използват в много продукти против стареене, както и в избелващи кожата продукти.
Антиоксиданти
Антиоксидантите патрулират из нашето тяло и възстановяват повредените молекули. Спират вредата като заменят "отвлечения" електрон на молекулата, без да увреждат друга молекула, а това обезоръжава свободните радикали.

Амониев хлорид (нишадър)


Представлява разтворима във вода кристална сол с парлив вкус. В козметичните продукти се използва, за да балансира нивото на pH. Никога не се използва в концентрирана форма, за да не възпали или нарани кожата.

Антиоксиданти

Антиоксидантите патрулират из нашето тяло и възстановяват повредените молекули. Спират вредата като заменят "отвлечения" електрон на молекулата, без да увреждат друга молекула, а това обезоръжава свободните радикали.

Аскорбинова киселина

Това е форма на витамин С и действа като мощен антиоксидант и освен това стимулира колагена в клетките на кожата. Аскорбиновата киселина може да се открие в продуктите за избелване на кожата, в такива случаи тя се намира под формата на L-аскорбинова киселина.

Арника (Екстракт)

Арника е род многогодишна трева от сем. Сложноцветни. Екстракт от Арника подпомага кръвообращението в кожата, предпазва от възпаление, има бактериацидни свойства. Използва се в много от шампоаните за тяло и коса, както и в овлажняващите кремове и други козметични средства.

Ацетон

Ацетонът е силен разтворител и затова се използва в лакочистителите.

Бадемово масло

Не летливо ароматно масло с успокояващо действие. Има силен хидратиращ ефект.

Бариев сулфат

Минерал, използван в козметиката заради избелващите си агенти.

Бета-каротин

Бета-каротинът е компонент на козметичните средства за предотвратяването на стареенето на кожата (присъства, пример, в геловете за грижа за кожата около очите). Източник на витамин А (ретинол).

Бета-хидроксикиселина

Бета-хидроксикиселините са органични киселини и са по-нежни в ексфолирането на мъртвите клетки от кожата, в сравнение с алфа-хидроксикиселините. Подходяща съставка са в продукти, предназначени за суха и предразположена към акне кожа.

Биотин

Това е витамин В, който е един от отговорниците за здравия вид на косата, кожата и ноктите, заради ролята си в синтеза на мазнини, съществена за растежа на клетките.

Ботокс

Козметичният ботoкс е създаден за временна корекция на бръчките и линиите по лицето и шията, които са резултат от годините и стреса. Една инжекция ботoкс съдържа ботулинум токсин тип А и е одобрен от "Агенцията за храните и лекарствата" за подобряване на проблеми с очните мускули и изглаждане на линиите по лицето. Козметичният ботoкс временно парализира мускулите, които причиняват линиите и бръчките, като ги поддържа отпуснати за около четири месеца.
Освен за козметични цели ботокса може да се използва също и за третиране на:
- силно потене
- мускулни спазми
- болки в челюстта
- хронична болка в лицето и врата
- мигренно главоболие

Бутан

Бутанът е силно запалим газ, използван предимно в кухнята или в запалките. Но освен това той е и "гориво" в аерозолните спрейове.

Витамин А

Съдържа добри антиоксиданти в различни форми, като ретинол и ретинил.

Витамин В12

Смята се, че е ефективен в борбата срещу псориазис.

Витамин С


Витамин С е доказал значението си в производството на колаген в кожата. Смята се, че участва в строежа на клетките и отговаря за еластичността и плътността й.

Витамин Е

Витамин Е е антиоксидант, който участва във възстановяването на кожата. Може да бъде открит в зехтина, ядките и зелените (като цвят) зеленчуци. Спомага превенцията от запушване на порите.

Витамин РР

Витамин РР – никотинова киселина. В козметиката е ценен заради антиоксидантната си активност,  омекотяването на кожния слой, способността да предотвратява загубата на влага и да стимулира регенерацията на кожата след нараняване или възпаление.

Водорасли

Водораслите имат силни подхранващи свойства и са често срещана съставка в кремовете за лице и тяло. Те съдържат множество полезни минерали, които лесно се абсорбират от кожата и така ефектът им е действително добър. Именно поради тези причини можете да ги откриете в продуктите за подхранване, релакс, детоксикиране и възстановяване.

Гликоген

Полизахарид, който има свойството да задържа вода в кожата.

Гликолова киселина

Тя е добър ексфолиант и астрингент (има стягащ ефект) за тялото. Подпомага образуването на колаген в тялото и хидратира.

Глицерин

Глицерин представлява тривалентен алифатен алкохол. Друго, също разпространено име за същото вещество е глицерол, въведено с цел да се подчертае алкохолния характер на глицерина.представлява тривалентен алифатен алкохол. Глицеринът привлича влагата от въздуха и помага на кожата да я задържи.

Грейпфрутно масло

Грейпфрутно масло – влиза в състава на много козметични средства за грижа за косата и кожата, благодарение на способността му да стимулира кръвообращението и лимфопотока. Успешно се прилага есенция (от етерично) масло от грейпфрут при загрубяла и мазна кожа, тъй като повишава еластичността, нормализира работата на мастните жлези, избелва и отстранява пигментните петна. Вдишването на аромата на грейпфрут ефективно притъпява чувството на глад и регулира обмена на мазнини.

Детелина (екстракт)


Детелина (екстракт) – тревисто растение от семейство бобови. В козметичната индустрия се използва екстракт от него. Неговите активни съставки помагат за поддържането на синтеза на колаген и хиалуронова киселина, стимулират защитните функции на епидермиса. Съдържащният се в екстракта витамин К помага да се остранят отоци и хаматоми.

Дуриан

Екстрактът от плодовете дуриан има вече доказани предимства за кожата, благодарение на ценна органична съставка на основата на сярата (oraganosulfur), Тя има антивъзпалителен ефект, благодарение на който защитава колагена и еластина в състава на кожата, подпомага развитието на ензимите и пречистването на тялото, има антибактериално действие и намалява вероятността от образуване на белези по кожата. Въпреки неприятната си миризма, дуриан се нарича "крал на плодовете" в Азия. Среща се в серумите.

Ектоин

Естествена активна субстанция, която помага за намаляване на ефекта от вредните слънчеви лъчи. Освен това, ектоинът има способността да задържа водата в кожата и да защитава клетките от вируси, резки температурни промени, химикали, алергени и бактерии. Изключително полезен е в екстремни ситуации като агресивна атака от околната среда като UV радиация и много сух въздух. Среща се в серумите

Еластин

Еластинът е вид протеин, който уаства в изграждането на еластичните нишки в кожата. Слънчевите лъчи увреждат еластина. Извлича се от различни растителни и животински източници и се изполва като задържащ вода агент в козметиката. Еластинът от козметичните продукти не може да има свойствата на естествения еластин и се използва предимно заради свойството му да съхранява вода.

Емолиент


Емолиентът е гъвкав, подобен на восък, силно лубрикиращ агент, който задържа вода и има омекотяващ и изглаждащ ефект върху кожата.

Есенция

Есенцията придава аромата на дезодоранта. Ароматните есенции могат да бъдат както извличани от природата, така и изкуствено създадени от хората.

Желатин

Протеин, извличан от растенията и животните и използван в козметиката за уплътняващ агент.

Женшен

Коренът на живота – така понякога наричат това растение, известно от древността с живителните и целебните си свойства – тревисто растение от сем. Аралиеви. Оказва тонизиращо, стимулиращо действие на кожата. Масово се използва за производството на кремове (особено за отпусната кожа, в нощните кремове също), лосиони и други видове козметични средства.

Жожоба

Действа като балсам за кожата, косата и ноктите и е бързо абсорбиращ под формата на масло.

Зелен чай

Зеленият чай е една от най-често срещаните естествени съставки в козметичните продукти и това се дължи на многото на брой полезни действия и предимства за здарвето на кожата. Той е мощен антиоксидант и има антикарценогенни свойства.

Полифенолите са активни съставки на зеления чай и имат антивъзпалителни и антиалергенни свойства. Някои изследователи твърдят, че полифенолите в зеления чай предпазват от ултравиолетовите слънчеви лъчи и забавят загубата на естествен колаген.

Изопропил (производни)

Целта им е да създадат усещането за суха кожа. Използват се в спрейовете, дезодорантите и в някои кремове в минимални количества, защото имат свойството да намаляват раздразнението на кожата.

Йонофореза

Метод на въвеждане на лекарствени вещества в дълбоките слоеве на кожата под действието на постоянен (галваничен) или променлив ток. В основата на йонизацията  лежи лекарствената електрофореза. Йонофорезата се прилага в козметичната индустрия за подмладяване на кожата, за почистването й, при възпаления, за борба с последствията от акне, и даже при чупливост на ноктите (в случаите, когато се обработва кутикулата).

Каолин

Каолинът е една от най-популярните съставки в продуктите за грижа за кожата и тези против стареене. Каолиновата бяла пудра силно хигроскопична и чрез нея се извлича замърсяването и токсините от кожата, като се освобождават излишните мазнини и остатъци.

Киви - екстракт от семената

Киви наистина може  да се нарече божествена храна, притежаваща възхитителен нежен вкус. Цветовете на киви са малки и приличащи на роза, а плодовете имат мъхеста кожа и нежна изумрудена сърцевина с множество малки меки семки вътре.
В един плод се съдържа минималната доза витамин С. Съдържанието на каротина е по-високо, отколкото в повечето плодове. Също така съдържа и витамините  РР, Е, В1 и В2, както и изключително много калий (около 120 мг в среден размер), магнезий, желязо, калций и фосфор. Много смятат, че родината на киви е Нова Зеландия. Въпреки това, не е съвсем така. Киви и ма източен произход и първоначално започва да се използва в Древен Китай, а днес се култивира в Нова Зеландия, Калифорния, Франция, Италия и Израел. Екстракт от семената на киви притежават възстановяващ и освежаващ ефект, като прави кожата по-гъвкава.

Кверцетин

Флавоноид (антиоксидант) открит в ябълките и червения лук и използван в козметиката, благодарение на способността си да защитава клетките от стреса и замърсяването. Има антиалергични, антивъзпалителни, антиракови и антиязва способности и освен това съдържа и витамин С. Среща се в серумите за лице, но е най-мощен като хранителна добавка.

Коензим Q10

Коензим Q10 (убихинон) е естествен за човешкото тяло, присъства във всички негови клетки като управлява митохондриите, където се създава енергия.
Q10 играе най-малко две главни роли в човешкото тяло:
1. Q10 е основен участник в продуцирането на енергия в клетките.
2. Q10 е силен антиоксидант. Това значи, че притежава способността да неутрализира вредните свободни радикали, които са основен фактор на стареенето.
Свойства:
- Забавя появата на бръчки.
- Предпазва кожата от фактори като замърсяването и вредните слънчеви лъчи.
- Стимулира регенерацията на клетките.
- Прави кожата видимо по-здрава и еластична.

Кокос

Кокосът има обезмазняващи и почистващи свойства и заради това е много често срещана съставка в продукти за тяло и лице.

Кокосово масло
 
Чистото кокосово масло е един от най-богатите естествени източници на МКСДВ (мастните киселини с дълги вериги). Използва се в продуктите за кожа и като масажно масло, заради силните си хидратиращи свойства. Освен това помага и в борбата с килограмите - когато поемаме МКСДВ, тялото ни ги превръща в гориво за енергия, а не ги трупа в мастната тъкан.
 
Колаген

Колагенът е една от основните съставки в продуктите против стареене. Той е отговорен за добрия вид на кожата и когато намалява количеството му, тя започва да се отпуска, появяват се първите признаци на остаряване.

Коприва (екстракт)

Екстрактът от коприва има антивъзпалителни и успокояващи свойства.

Копринен протеин (Silk Protein)

Още наричан серицин, е извличан от естествената коприна. Този протеин има способността да задържа влагата в кожата и има антиоксидантен ефект.

Кофеин


Кофеинът е горчив алкалоид, откриван в кафето, чая и шоколада. Предимството му е неговата способност да извлича водата от мастните клетки на тялото и така води до отслабване и стягане. Това твърдение звучи малко мъгливо. И с право – резултатите не могат да бъдат гарантирани, но пък кофеинът не може и да навреди на кожата (поне няма известно негативно влияние).

Лайка

Широката употреба на лайката е научно обосновано. Фармакологични тестове доказват, че тя действа противовъзпалително, спазмолитично, газогонно и подпомага заздравеването на рани. Разнообразно е използването на лайката и в козметиката. Богатото и химично съдържание определя и нейното въздействие върху кожата: успокоително, дезинфекциознон, овлажняващо, стимулиращо кръвооросяването.

Ликопен

Ликопенът е червено оцветения пигмент в доматите и е доказан антиоксидант. Антиоксидантите се борят със свободните радикали, които от своя страна унищожават източниците на колаген.

Ликорис (Женско биле)

Съдържа глабридин, който има свойството да избелва кожата. Глабридинът възпрепятства хиперпигментацията. Екстрактът от женско биле има и противовъзпалителни свойства.

Липозоми

Система за доставка (не е съставка) способна да поддържа останалите съставки и да ги освобождава, когато се абсорбира в кожата. Липозомите са микроскопични липо- захариди (мазнини), които са широко използвани като начин за доставяне на останалите съставки в кожата.

Магнезий

Магнезият е минерал със силно абсорбиращи и дезинфектиращи свойства. В повечето случаи се приема орално, но се среща и в някои козметични продукти.

Макадамия (масло)

Използва се в козметиката като успокояващо средство.

Мед (пчелен мед)

Пчелите произвеждат мед от цветен прашец. В козметиката се използва, благодарение на съставки като амино киселини, пептиди и широк набор от витамини. Той е добър антиоксидант и има антивъзпалителни свойства (стига да става дума за открити рани). Тъмният мед и има по-богато съдържание на антиоксиданти в сравнение със светлия.

Папрат Мамаку (Нова Зеландия)


Екстрактът от тази папрат работи най-добре нощем според индивидуалния ритъм на живот (според биологичния часовник) като помага за възстановяване на клетките и подобрява нивото на хидратация на кожата. Среща се в серумите.

Палмово масло

Използва се в козметиката, заради антиоксидантите в състава му, както и благодарение на свойството да успокоява възпалена кожа.

Папая (екстракт)

Папая (екстракт) – съдържа ферменти: папаин І и папаин ІІ, ябълкова киселина, каротеноиди. Почиства кожата от мъртвите клетки, прекрасно се грижи за мазната кожа. Прлага се в качеството на помощник при естественото опъване и подмладяване на кожата, а витамин С се явява силен антиоксидант. Освен това екстракта от папая съдържа протеини, полезни за здравето на кожата.

Пектин

Естествена субстанция в състава на растенията, особено в ябълките, използвана в козметиката като сгъстител и с цел да подобри консистенцията.

Пептиди

Пептидите са верига от две или повече аминокиселини, които са съставна част на протеините.
Пептидите са с различна дължина на аминокиселинната врига и молекулярната им композиция определя въздействието им върху кожата.
Имат способността да накарат клетките да произвеждат колаген. Естествения телесен колаген - триверижен пептид, свързан с мед (като метал) ускорява заздравяването и подпомага възстановяването на тъканта след операция.
Доколкото бръчките се възприемат като нарушения на структурата на кожата, пептидите могат да бъдат изключително полезни за третиране на следите от времето.

Полифеноли (Polyphenols)

Те трансформират нашите любими пороци в добродетели. Съхраняват паметта. Намират се в черния шоколад (високото съдържание на какао е за предпочитане), червеното вино, чая и кафето.

Пропилен карбонат

Течност, използвана като разтворител и образуващ филм агент.

Прополис

Прополисът (пчелен клей) безспорно е едно от чудесата на природата и още едно от полезните за нас продукти, произвеждани от пчелите, заедно с меда и восъка. Получава се чрез ферментация в стомахчетата на пчелите и представлява смес от восък, цветен прашец и смола.
Пчелите правят прополис с дезинфекционна цел, предпазва развитието на бактерии и вируси. Именно заради тези негови свойства се използва и в медицината и козметиката.
Прополисът има силен антибактериален и антивъзпалителен ефект.

Прогестоген

Основен хормон при работата на яйчниците. Нивото му се повишава преди началото на менструацията, а при настъпването й спада. Голямо количество прогестерон се произвежда по време на бременността и прогресивно се увеличава от първото към последното тримесечие, като рязко спада дни преди раждането.
Прогестрогенът притежава антиандрогенна активност. Тя понижава изразителността на андрогенните рецептори в тъканите и, следователно, чувствителността на тъканите към андрогените. Влиянието на прогестогена действа на кожата противоположно на действието на естрогена.

Ретинол (Retinol)

Ретинолът може да бъде открит в състава на повечето продукти за грижа за кожата. Може да подобри текстурата на кожата, да уеднакви тена на лицето, да заличи фините бръчици, да коригира малки недостатъци и обезцветяване, както и да хидратира кожата. Ретинолът е производно на витамин А и е идеален за тези, чиято кожа реагира негативно на Retin-Aр, който може да бъде твърде агресивен за чувствителната кожа.

Риган

В древността са смятали, че това растение е покровителствено от самата богина на любовта Афродита. Затова  първите сведения за ригана са свързани с рецепти за приготвянето на напитки, ползвани като афродизиак. Впоследствие риганът е култивиран заради многото си качества.
Основното действащо вещество на ригана се явява етеричното масло. А то притежава топло дървесно-пикантен аромат. С помощта на есенции от риган се лекуват кашлици, подобряване на храносмилането и за коригиране на стриите. В козметологията етеричното масло на ригана се използва за за обезболяващо, антиоксидантно и антибактериално действие.

Селен (Selenium)

Върши двойна работа – действа като антиоксидант и освен това ускорява процеса на създаване на антиоксиданти в тялото. Намира се в скаридите, в някои видове риба, бразилските ядки.

Сиртуин

Сиртуинът е протеинов ензим, който се среща и в човешкото тяло. Негова основна функция е възстановяването на наранените клетки и удължаването на живота им. Всъщност без сиртуин, клетките умират. Така, че на въпроса "Дали сиртуинът помага в борбата със стареенето?", отговорът е "Да, защото това е неговата работа." Именно затова, включвайки сиртуин в продуктите, производителите на козметика се надяват, той да върши същата работа.

Солвент (разтворител, разредител)

Това наименование съдържа голяма група съставки, включително вода, които имат способността да разтварят други вещества. Солвентите се използват и за премахване на излишния себум.

Сяра

Сярата има силни антибактериални свойства и високо ниво на pH, което предпазва от развитие на бактерии.

Фосфолипиди

Подпомагат регенерацията на клетките, повишават нивото на кислород, стимулират деленето на клетките, подобряват еластичността на кожата и участват в процеса на хидратиране

Хамамелис

Растение, в кората и листата на което се съдържат вещества тонизиращи, успокояващи и съкращаващи порите, а също и придаващи еластичност. Ползва се в производството на козметични тоници, лосиони и други подобни средства.

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина е естествена съставка на кожата и има изключителната способност да задържа близо хиляда пъти по-голямо тегло от собственото си, измерено във вода. Когато се използва директно върху кожата, посредством определен разкрасяващ продукт, като крем или гел, хиалуроновата киселина хидратира кожата като овлажнител. Буквално привлича влагата от въздуха в кожата и подпомага хидратирането на цялата кожа, посредством циркулацията. Благодарение на този начин на действие, дерматологичният ефект на хидратиране е многократно по-голям в сравнение с този на продукт, базиран на вода и мазнини.
Друго предимство на хиалуроновата киселина е способността й да предотвратява изпаряването на водата от кожата.
Инжекциите хиалуронова киселина се използват за запълване на бръчки и белези от акне.

Хидроксикарбамид

Активно вещество, способстващо укрепването на междуклетъчните връзки. Присъствието му в състава на кремовете против бръчки подпомага изглаждането, опъването на кожата и подобряването на естествения й цвят.

Хидрофлуорокарбон 152А

Хидрофлуорокарбон 152А е комбинация от хидроген, флуорин и карбон. Хидрофлуорокарбона се използва като по-безопасен заместител на озона. Използва се в аерозолните спрейове.

Червен пипер

Червеният пипер е честа съставка в оформящите кремове - има способността да стимулира кръвообращението. Обикновено присъства в минимални количества, заради опасността да предизвика възпаление на кожата.

Шоколад

Шоколадът може да достави неповторимо удоволствие на вкусовите ви рецептори, може да повдигне духа и да ви накара да се усмихнете, но същевременно може и да добави няколко грама (или килограма) към теглото ви. Шоколадът обаче, може да доставя удоволствие и без да рискувате добрата си линия. Опитайте шоколадова терапия! Доказано е, че лакомството може да има чудесно действие върху кожата – прави я по-мека, по-гладка и по-свежа. Знаете ли, че шоколадът може да се похвали с голямо количество антиоксиданти е състава си? Те се борят със свободните радикали, провокирани от неблагоприятната среда и ускоряващи процеса на стареене. Какаото в шоколада също от своя страна прави кожата по-мека и я изглажда.

AHA

Акроним на Алфа-хидрокси киселина.

Carotenoid

Този пигмент предпазва очите и кожата от вредните слънчеви лъчи. Най-голямо съдържание на Carotenoid има в морковите, тиквата и спанака.

DMAE (диметиламиноетанол)


DMAE е органична съставка, която се среща в рибата като строител на колагена. Изследванията дават окуражаващи резултати. Според някои изследователи DMAE работи като микротравма, т.е. прави малки рани по повърхността на клетката и така я принуждава да увеличи производството на колаген. Други учени смятат, че DMAE стабилизира клетъчните мембрани като така помага на кожата да запази по-дълго младежкия си вид.

Isothiocyanates

Тези антиоксиданти нокаутират ензимите-причинители на рак. Срещат се в броколито, брюкселското зеле, карфиола.

L-аскорбинова киселина

Форма на витамин С и силен антиоксидант. Редуцира формирането на меланин, стимулира производството на колаген и има избелващ ефект върху кожата.

pH

pH е акроним на potential hydrogen – измерва киселинността и алкалността на течни субстанции. Измерва се по скала от 1 до 14. Водата прирежава pH 7.

Retinyl Propionate

Това е форма на витамин А и мощен антиоксидант, който помага за възстановяването на клетките.

SD алкохол 40-В

SD алкохол 40-В е изменена версия на алкохола, който откриваме във виното и бирата... Това е бързо изпаряваща се течност, използвана в козметиката – в спрейовете за тяло и други здравни и разкрасяващи продукти.