Грижа за Косата

7 начина да накараш косата си да расте по-бързо

  • 26.05.2009
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Косата, 7 начина да накараш косата си да расте по-бързо

За някои това съвсем не е проблем, но не за всички. Реалността е такава, че при различните хора, косата расте с различна скорост. Това зависи от генетичната обусловеност, типа коса, психическото и емоционално състояние, начина на живот... Ако обаче се погрижите добре за гривата си и й дадете това, от което се нуждае, тя ще се върне в естествения си ритъм.

1. Дайте и необходимите витамини

Един от най-важните фактори за здрава коса е начинът на хранене. Тя се нуждае от витамини А, В, С и най-вече витамин Е. А храните, богати на желязо и цинк са тези, които стимулират растежа. Затова яжте риба, стафиди, спанак, боб, кисело мляко, които освен всичко друго са и чудесни източници на протеини. Соята, също богата на протеини, помага за заздравяване на косата.

2. Редовно подстригвайте цъфтящите крайчета

Вместо да се бори да заздрави изтощените крайчета, давайте възможност на косата да расте. Подстригвайте я редовно, за да расте по-бързо.

3. Стимулирайте скалпа

Масажът на скалпа стимулира кръвообращението и съответно подпомага растежа на косата.

4. Движете се

Ежедневният стрес и липсата на движение може също да окаже влияние върху растежа на косата. Добрият сън (минимум 7 часа), комбиниран с редовни упражнения, не само ще подобри вида и растежа на косата ви, но и здравето ви като цяло.

5. Мийте добре косата си

Чистата коса расте по-бързо, защото порите й не са запушени, а и скалпа е стимулиран. Не забравяйте да миете и четката си за коса.

6. Грижете се добре за косата си


Не я решете докато е мокра, защото така по-лесно се къса. Използвайте шампоан и балсам, подходящ за нейния тип. Пропускайте сешоара, машата и пресата винаги, когато е възможно.

7. За специални случаи

Ако ви престои специално събитие и сте избрали прическа, за която косата ви е твърде къса, винаги можете да се обърнете към специалист, който да ви постави удължители. Не правете това сами обаче, за да не увредите косата си.

Козметични продукти за по-бърз растеж на косата може да разгледате в онлайн магазин за качествена козметика Kozmetika.bg!

Гергана Кангалова