Грижа за Тялото

Какво е био козметика?

  • 20.04.2010
  • Автор: Светлана Илкова
Грижа за Тялото, Какво е био козметика?

Грижа за Тялото, Какво е био козметика?

Грижа за Тялото, Какво е био козметика?

Грижа за Тялото, Какво е био козметика?

Козметичните продукти (биокозметика), обозначавани в много държави като Organic (в превод – органичен, жив, естествен, натурален) са тези козметични продукти, при които:

1. Използваните растителни съставки са отгледани и преработени без използването на химични вещества - изкуствени торове и пестициди, както и без използване на генетично модифицирани организми (GMO’s),

2. В производството им не се използват или се избягва максимално употребата на вредни химични вещества, като последните са изключени от състава или най-често заменени с натурални вещества от растителен произход.

 В производството на Organic козметични продукти не се използват или се избягва максимално употребата на вредни химични вещества, като:

   1. Консерванти,
   2. Сърфактанти (повърхностно активни вещества или пенители или детергенти),
   3. Емулгатори,
   4. Продукти от преработка на нефт,
   5. Изкуствени аромати,
   6. Изкуствени оцветители,
   7. Силикони,
   8. Ланолин,
   9. Алкохол,
  10. Organic козметични продукти не се тестват върху животни.

Научно известен факт е, че дълготрайното излагане на различни химични вещества, води до забележителното им натрупване в човешкия организъм. Някои от тези химикали навлизат в тялото ни с храната, която консумираме. Други приемаме чрез въздуха, който дишаме. Изследванията доказват, че химичните вещества могат да навлязат в организма и чрез кожата, като е доказано, че около 60% от химичните вещества, който влизат в контакт с кожата, могат да се абсорбират в човешкото тяло. Всички тези химични вещества са вредни за човека!!! Популярните козметични производители използват подобни вредни химични вещества единствено, защото те се много евтини.

Основен принцип при Organic козметичните продукти е превантивният, предпазният. Ако има изследвания, които създават дори и малко съмнение относно безопасността от определени химични вещества за човека и природата, тези съставки са забранени за използване.
Ето защо, в Organic козметичните продукти е забранена употребата на вредни или подозрителни за здравето синтетични химични съставки.

Само тези козметични продукти, които покриват стандартите за Organic продукт, могат да се обозначат с логото на Сертифициращата организация и това е единствената гаранция за наистина автентичен Organic продукт.

Съществуват няколко международни организации, които извършват такава сертификация. Една от най-известните и авторитетни организации е британската "Soil Association", създадена през 1946 г. като неправителствена, благотворителна и независима от дарения организация. Друга известна организация е американската USDA (United States Department of Agriculture) - Департамента по Земеделие на Съединените Щати. С особен авторитет се ползва и австралийската ACO (Australian Certified Organic).

Сертифицираните от Soil Association Organic продукти трябва да съдържат минимум 95 % органични съставки. Тези продукти, които имат между 70 и 95% съдържание на органик съставки, се обозначават като "направени с органични съставки".

Източник: OrganicBG

Актуални био козметични продукти в България