Новини

Евромеланома 2019

  • 08.05.2019
  • Автор: Светлана Илкова
Новини, Евромеланома 2019

Имаме удоволствието да Ви съобщим, че тази година европейската кампания Евромеланома 2019 в България ще се проведе на 15 май 2019 г.

След 13 изключително успешно проведени национални кампании за превенция и ранно откриване на рака на кожата, Българското дерматологично дружество, в партньорство с Европейска организация по дерматоонкология и с подкрепата на Eau Thermale Avene, организира кампанията Евромеланома 2019.

Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможността за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема.
Мотото на кампанията тази година е "Да преодолеем отричането на проблема рак на кожата". Световните данни показват, че 88% от хората разбират, че излагането на слънце увеличава риска от рак на кожата, но само 18% от тях се предпазват от слънцето. Освен това, половината от пациентите отлагат търсенето на лечение от три до шест месеца след като видят признаци за рак на кожата.


В световен мащаб, 132,000 кожни меланоми и около 3 милиона случаи на други злокачествени заболявания на кожата са диагностицирани всяка година. Около 30 000 смъртни случаи от меланом биха могли да бъдат предотвратени, ако пациентът е потърсил лечение навреме.

Резултатите от проведените до момента 13 национални кампании за превенция на рака на кожата с над 25 000 прегледани пациенти в България показват, че здравната култура на българските граждани по отношение на този проблем се повишава и готовността им за провеждане на профилактични прегледи нараства.

Въпреки обнадеждаващите данни, в ежедневната практика все още се откриват тежки, напреднали и трудни за лечение форми на кожен рак. Този факт налага нуждата от продължаване на кампанията за активно информиране на гражданите относно важността от навременното и правилно лечение на рака на кожата.

Евромеланома е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество, която ще се проведе на 15 май 2019 за 14-и пореден път. Тази година се очаква да се включат 250 български дерматолози, които предлагат безплатни консултативни прегледи за рак на кожата.

Ето списък на дерматолозите: http://www.bg-derm.org/?page_id=2107

Kozmetikata.com