Диети и фитнес

10 Пролетни храни за сваляне на теглото

  • 18.03.2019
  • Автор: Светлана Илкова
Диети и фитнес, 10 Пролетни храни за сваляне на теглото

Пролетта идва, а с нея махаме тежките дрехи и обличаме пролетните. Тогава забелязваме, че сме понапълнени и трябва да свалим малко килограми.

Ето 10 пролетни храни, които да включите в менюто си:

1. КОПРИВА
Много храна с малко калории - непременно я включете в менюто си. Богата на калий, калций, витамини А, В, С и желязо, копривата притежава свойства, потискащи апетита, тъй като те освобождават невротрансмитери серотонин и ацетилхолин.

2. МЕНТА
Ментата е добър заместител на захарта в студените чайове и напитки.  Освен това може да помогне за ограничаване на апетита. Едно проучване на Университета Уилинг Йезуит в Западна Вирджиния установи, че само миришещата мента редовно помага на хората да консумират по 2800 калории по-малко на седмица от тези, които не са били изложени на аромата. 

3. РЕПИЧКИ
Богати на калий, витамин В6 и витамин С и с високото съдържание на вода и фибри. Нарежете ги на салата или ги добавите в ястия с други зеленчуци като царевица и краставици.

4. РЪЖ
Ръжта съдържа  фибри, които абсорбират водата ефективно.  Това ви осигурява усещане за пълнота по-дълго от другите влакна.

5. МИДИ
Мидите съдържат високи нива на омега-3 мастни киселини и цинк. Омега-3 поддържа здравия метаболизъм и предотвратява възпалението (допринася за инсулиновата неизправност в условия като инсулинова резистентност и метаболитен синдром). Цинкът помага да се поддържа нормално нивото на кръвната захар, което е критично при управлението на теглото.

6. ЧЕРИ ДОМАТИ
Тези нискокалорични, богати на вода домати с размер на хапка са страхотни в салати, рецепти или по всяко време, когато имате нужда от лека закуска.

7. РЕВЕН
Често първият плод от пролетта, ревенът е богат като храна и с ниско съдържание на калории. Ревенът е плод с нисък гликемик, с високо съдържание на витамин С, фибри и калий.  "Добър източник на фибри (който помага в регулирането на кръвната захар и в крайна сметка помага при справянето с глада, като предотвратява пикове и спадове в нивата на глюкозата), ревенът може също така да ускори метаболизма и да помогне за отслабване", казва д-р Шон Бурк.

8. ЛУК
По-сладък през пролетта, лукът съдържа хром, който някои проучвания показват, че може да помогне за намаляване на телесните мазнини и подобряване на нивата на холестерола. Лукът също съдържа масла и минерали, които помагат за разграждането на мастните натрупвания и ускоряват метаболизма.

9. КРАСТАВИЦА
В сезон късна пролет краставиците са идеалната диетична храна. Ниско калорични и пълни с вода, те съдържат сяра и силиций, които могат да действат като естествени диуретици.

10.  МОРКОВИ
Пролетни моркови предлагат много сладък сочен вкус, без много калории. А сладките кореноплодни зеленчуци, като морковите, могат да помогнат за ограничаване на апетита към захарта, казва Мариса Викарио, съветник по холистично здраве и хранене в Ню Йорк.

Светлана Илкова